Ballet Introdans vol stijlbloempjes

Is het goed om snel achtereen dansstukken van een en dezelfde choreograaf te zien? Soms wel, omdat je dan verrassende ontdekkingen kunt doen. Bij Conny Janssen pakt dat evenwel minder gunstig uit. Zo krap na het zien van Instinct bij haar groep Conny Janssen Danst valt het bij dit voor Introdans gecreëerde De Zuchten van Rameau extra op hoe beperkt zij kan zijn. Al zijn haar dansbewegingen talrijk, toch zie je te veel herhalingen van motieven. Nu kun je die opeenhoping van Janssens stijlbloempjes nog voor lief nemen, ronduit storend is dat ze steeds eenzelfde beeld oproept, ongeacht of ze werkt op een pastiche van her en der geplukte composities of op Jacob ter Veldhuis' De Zuchten van Rameau .

Begeleid door een Franse melancholieke stem die het heeft over de dood, openen Ben Holder, Danilo Mazzotta, Andrej Podlasov en Katherine Stimson de dans. Het kwartet komt pas goed op gang bij Ter Veldhuis' dwingende, op hol geslagen klavecimbelspel – een ironisch commentaar op Jean-Philippe Rameau's Les Soupirs – om verstild te eindigen bij de Franse stem die spreekt van hel en verdoemenis. Ondertussen is in de dans in dramatisch opzicht niets gebeurd, al is er dan veel bewogen. Je zou bijna verlangen naar de sierlijke eenvoud van hofdans uit de barok, met die gestileerde armbewegingen en precieuze pasjes. Die dans gaat namelijk ook nergens over, maar dat weet je dan tenminste.

Wat vooral opvalt is dat Janssen amper op personen werkt, al meent ze zelf van wel. Dit kwartet verschilt in niets van een stuk zoals ze dat voor haar eigen groep zou maken. Het heeft er zelfs veel van dat De Zuchten van Rameau – dat voor de zomer al af was – als voorstudie diende voor Instinct. Het publiek dat daar geen weet van heeft, kan overigens heus wel genieten van dit werk dat lekker contrasteert met de overige balletten in dit barokprogramma, het dramatische Gilles van Ton Wiggers en het galante Purcell Pieces van Nils Christe. Voor de ontwikkeling van Janssen mag je echter hopen dat ze de bakens eens gaat verzetten.

Introdans met Baroque Pieces. De Zuchten van Rameau. Choreografie: Conny Janssen. Reprises: Gilles en Purcell Pieces. Gezien: 3/11, Schouwburg Arnhem. Tournee t/m 8/2.

Inl. (026) 3512111 ofwww.introdans.nl

    • Isabella Lanz