Ahrend en Samas geven `prefs' uit

Kantoorinrichters Ahrend en Samas graven zich in tegen de dreigende overname van het handelshuis Buhrmann. Ze gaven gisteren preferente aandelen uit, waardoor Buhrmann geen meerderheid kan opbouwen.

,,Dit is een helder signaal dat we niets zien in een overname'', stelt directeur H. Koenders van Ahrend. ,,We hadden ook kunnen wachten tot het definitieve bod van Buhrmann, maar dit leek ons de beste timing.''

Ahrend maakte begin oktober bekend met Samas te gaan fuseren tot Ahrend/Aspa. Een maand later bracht Buhrmann een vijandig bod uit op de combinatie en tekende hierbij aan de productie van kantoormeubelen door te zullen verkopen. Bij die productie zijn bijna 6.000 van de 8.200 mensen betrokken. Afgelopen maandag hebben Ahrend en Samas een gesprek gehad met Buhrmann. Daarin eisten de twee bedrijven zes weken bedenktijd, hetgeen door Buhrmann als onaanvaardbaar van de hand werd gewezen.

Door de uitgifte van preferente aandelen, die bij een bevriende stichting zijn ondergebracht, hebben de twee bedrijven nu een dubbele beschermingswal. Ze waren al beschermd door de certificering van de aandelen, waardoor beleggers geen stemrecht hebben.

Bestuursvoorzitter J. de Mos van Samas weet niet hoe lang de beschermingsaandelen blijven uitstaan. ,,Wij hebben Buhrmann een redelijke termijn gevraagd om tot een goed oordeel te komen. Dat is afgewezen'', verklaart hij. Volgens hem heeft de Stichting Samas het besluit tot aankoop van de aandelen unaniem genomen. Pikant detail is dat een van de bestuurders van de stichting J. Peters is, van de gelijknamige commissie die zich eerder heeft uitgesproken tegen de overdaad aan beschermingsconstructies in Nederland. Peters stelt dat met uitgifte van prefs tijd wordt verdiend die Buhrmann de twee bedrijven niet wil gunnen. Buhrmann noemt de uitgifte van prefs in een reactie een vorm van overkill.

Omdat het bod van Buhrmann een overnamepremie van 50 procent boven de aandelenkoers in zich bergt, lijkt deze optie voor aandeelhouders aantrekkelijker. Met name aandeelhouders van Samas – zoals ING, Aegon, Delta Lloyd, Fortis, Orange beleggingsfonds en vermogensbeheerder Teslin – zouden zich voor de overname door Buhrmann hebben uitgesproken. De aandeelhouders van Ahrend (zoals investeringsmaatschappij HAL en C&A) houden zich volgens Koenders nog stil.

,,Bij de fusiebesprekingen met Samas denk ik ook dat Ahrend erg goed heeft onderhandeld. Daarom kan ik me voorstellen dat de aandeelhouders van Samas wat kritischer tegenover de fusie staan. Maar laten we eerst wachten totdat wij onze plannen voor de fusie volledig hebben uitgewerkt.''