Verdachte Dover-zaak eerder veroordeeld

Topambtenaren van het ministerie van Justitie waren ervan op de hoogte dat de hoofdverdachte in de Dover-zaak, de voortvluchtige Gürsel O., eerder in Frankrijk was veroordeeld wegens mensensmokkel.

Dit bericht uit het Algemeen Dagblad wordt bevestigd door de advocaat van O., P. Doedens. Volgens de advocaat heeft Korthals' hoogste ambtenaar, secretaris-generaal H. Borghouts, 22 mei van dit jaar een beschikking getekend voor de uitlevering van O. aan Frankrijk. Justitie in Frankrijk zocht hem na een veroordeling bij verstek wegens mensensmokkel. De ondertekening door Borghouts gebeurde vier weken voor het Dover-drama, waarbij 58 illegale Chinezen om het leven kwamen. Volgens het Nederlandse openbaar ministerie stond de organisatie van dit transport onder leiding van dezelfde O.

Eerder is gebleken dat O. door de Rotterdamse politie onregelmatig werd geschaduwd voorafgaande aan het Dover-transport. Hij werd toen verdacht van Koerden-smokkel. Korthals heeft in september in de Kamer gezegd dat de politie in het weekeinde van het transport de observatie van hoofdverdachte O. staakte omdat er onvoldoende aanwijzingen waren dat hij concreet een smokkel voorbereidde.

Advocaat Doedens betwijfelt die lezing. Volgens hem is het transport bewust doorgelaten. Hij ziet in de gegevens over de uitlevering een bevestiging dat politie en justitie wisten dat O. een mensensmokkelaar was.

Eerder hebben zowel Korthals als het openbaar ministerie weersproken dat het Dover-transport is doorgelaten. Korthals zou vanmiddag een brief aan de Kamer sturen over de zaak, aldus het ministerie.