TotalFinaElf stoot pompstations af

Er komt meer concurrentie tussen de benzinestations aan de snelwegen in Frankrijk. Supermarktconcern Carrefour, dat bij veel van zijn winkels lage brandstofprijzen hanteert, neemt zeventien stations over van olieconcern TotalFinaElf.

TotalFinaElf verkoopt in totaal zeventig tankstations langs de snelwegen op last van de Europese Commissie. Dat moest gebeuren om toestemming te krijgen voor de fusie van TotalFina en Elf Aquitaine. Het olieconcern presenteerde in september een voorstel met beoogde kopers, maar Brussel wees dat af omdat er onvoldoende waarborgen voor concurrentie zouden zijn. De commissie maakte gisteren bekend akkoord te gaan met een nieuw voorstel en tekende aan dat Carrefour langs de snelwegen kan zorgen voor druk op de prijzen van de grote oliemaatschappijen, zoals het net als andere winkelketens al doet langs kleinere wegen. De rest van de zeventig pompen gaat naar het Italiaanse Agip (21), Avia (21), Shell (4), Esso (4) en BP (3).