Terug naar Reagan

Het is een gokje, het besluit om Rules of Engagement in Nederland uit te brengen op de dag na de Amerikaanse verkiezingen. De door William Friedkin geregisseerde actiefilm is immers een pamflet dat de Amerikaanse buitenlandpolitiek van de Republikeinen populariseert. Het verhaal, geschreven door voormalig marineminister (in de nadagen van Reagan) James Webb, begint in de rimboe van Vietnam. Het gaat over gekrenkte trots en miskende helden, verraden door Amerikaanse politici die te veel hun oren laten hangen naar de publieke opinie in de rest van de wereld.

Twee oude strijdmakkers ontmoeten elkaar opnieuw in een zaak voor de krijgsraad. Daar verdedigt Tommy Lee Jones de man die hem ooit in Vietnam het leven redde (Samuel L. Jackson). Die had een kwart eeuw later als kolonel de leiding bij een militaire interventie in Jemen, waar morrend landvolk de Amerikaanse ambassade belegerde. Na de redding van de bangelijke ambassadeur (Ben Kingsley) en zijn gezin, opent Jackson het mitrailleurvuur op de menigte. Foto's van de tachtig doden sieren de voorpagina's van de internationale pers. De Amerikaanse regering vernietigt de tape van de beveiligingscamera, waaruit blijkt dat de demonstranten wapens onder hun boernoes droegen. De kolonel moet hangen om de eer van Amerika te redden. Maar zijn advocaat weet de jury ervan te overtuigen dat Jackson slechts zijn plicht deed, en dat Arabieren niet te vertrouwen zijn.

Het scenario van Rules of Engagement zit vol gaten, zoals de afwezigheid van ambassadepersoneel. Halverwege de film wordt de sympathie van de kijker kunstmatig omgedraaid, door een onthulling, en dat is niet erg fraai.

Rules of Engagement. Regie: William Friedkin. Met: Tommy Lee Jones, Samuel L. Jackson, Guy Pearce, Ben Kingsley, Bruce Greenwood, Blair Underwood, Philip Baker Hall, Anne Archer. In 14 theaters.

    • Hans Beerekamp