Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over hoe de gemiddelde kiezer in de Verenigde Staten op de uitslag reageert en hoe de stemming in het kamp is van George Bush in Austin en Al Gore in Nashville. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Geheel in het teken van de Amerikaanse verkiezingen met reportages, achtergronden en een portret van George Bush. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Reacties en commentaar op de verkiezingsuitslag in Amerika. Verder een reportage over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

A spider's world. Over de gevaarlijkste spinnen en de angst daarvoor. Sommige psychologen denken dat deze angst genetisch bepaald is. Discovery, 18.00-19.00u.

The money programme. Binnen vijf jaar is mogelijk een groot deel van de olievoorraad op aarde op. Wetenschappers vermoeden dat de productie dan zal stagneren waardoor een gebrek aan energie zal ontstaan en de prijzen omhoog zullen schieten. Afl.: The last oil shock. BBC2, 20.30-21.00u.

The leaning tower of Pisa. De toren van Pisa gaat steeds schever hangen en dreigt om te vallen. Over de inmiddels 800 jaar oude toren en de pogingen die werden en worden ondernomen om hem overeind te houden. Discovery, 21.00-22.00u.

Abenteuer Forschung. Zowel in de Himalaya als in de Alpen zijn gletsjers aan het smelten. De problemen die daar uit voortvloeien zijn niet gering. ZDF, 21.15-21.45u.

A history of Britain. Serie over de geschiedenis van Groot-Brittannië met vanavond de relatie tussen koningin Elizabeth en haar nicht Mary, koningin van Schotland die twee keer in het huwelijk trad. Afl.: The body of the Queen. BBC2, 22.00-23.00u.

Werelden: Liefde is blind. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.42-23.35u.

Politische Morde. Over het vliegtuigongeluk op 17 september 1961 waarbij Dag Hammarskjöld, de secretaris-generaal van de VN om het leven kwam. Hammarskjöld wilde bemiddelen tussen strijdende partijen in de Kongo die verwikkeld waren in een conflict over de verkoop van uranium en andere Kongolese grondstoffen. Getuigen zijn van mening dat de crash geen toeval was. Afl.: Das gewaltsame Ende von Dag Hammarskjöld. ARD, 23.00-23.45u.

Global Warming. Slot van een tweeluik over de temperatuurstijging van de aarde dat de grootste uitdaging van deze tijd is geworden. Tegen het jaar 2100 zou de situatie catastrofale vormen kunnen aannemen. Over wat wij als individu en gemeenschap moeten doen om de aarde te redden. NGC, 23.00-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Eer en geweten. Gesprek over de tien geboden met de Belgische zanger Raymond van het Groenewoud die bedachtzaam serieus op de bijbelse leerstellingen ingaat. Ned.3, 21.20-21.50u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met het Tweede-Kamerlid voor het CDA Marry Visser en haar zoon, de couturier Mart Visser. De groep De Dijk verzorgt het muzikale gedeelte. RTL4, 22.45-23.45u.

De leugen regeert. Mediajournalist Theo Dersjant vertelt over zijn boek Uit onbetrouwbare bron waarin hij ingaat op missers in de media door de jaren heen. Verder de Amerikaanse verkiezingen en de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen. Ned.3, 23.10-23.45u.

Nachtstudio. Discussie over liefde en haat en hoe deze gemoedstoestanden samenhangen. Met cultuurantropologe Renate Schlesier, schrijver Maxim Biller, psycholoog Rolf Haubl en gedragswetenschapper Karl Grammer. ZDF, 0.30-1.30u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd PSV-Anderlecht in de Champions League. Na deze wedstrijd samenvattingen van de andere gespeelde voetbalwedstrijden. Ned.2, 19.55-23.42u.

AMUSEMENT

Simek adverteert! In deze aflevering o.a. Anton Greefkes die al 175 gedichten op muziek heeft gezet en oprichter is van het Poëtisch Liedgenootschap. Ned.3, 20.27-21.20u.

FILM

. Guilty as Sin (Sidney Lumet, 1993, VS). Lumet ventileert andermaal zijn cynische visie op de door macht en geld gedreven mensheid in intelligente, iets te schematische thriller annex court room drama. Advocate Rebecca De Mornay is even manipulatief als haar van moord op zijn rijke echtgenote verdachte cliënt Don Johnson. Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

The Secret of My Success (Herbert Ross, 1987, VS). Yuppie-komedie, degelijk maar weinig subtiel, van veteraan Ross. Michael J. Fox leidt dubbelleven als postkamerjongen en junior executive van hetzelfde concern. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

Parenthood (Ron Howard, 1989, VS). Bitterzoete comedy toont hoe slopend het ouderschap kan zijn. Observaties van een viertal gezinnen, waaronder dat van de bezorgde Steve Martin en Mary Steenburgen en dat van alleenstaande moeder Diane Wiest. Een feest van herkenning, ondanks sentimentele slotscène. Ook met Jason Robards, Tom Hulce, Rick Moranis. Veronica, 20.30-22.45u., met reclame.

. The Seven Year Itch (Billy Wilder, 1955, VS). Zie Film-vooraf. Ned.1, 23.36-1.20u.

Wagons East! (Peter Markle, 1994, VS). John Candy overleed tegen het eind van de opnamen van futiele westernkomedie over belaagde karavaan van gedesillusioneerde pioniers. BBC1, 23.50-1.35u.

The World of Suzie Wong (Richard Quine, 1960, Engeland). Even weelderig aangekleed als eufemistisch melodrama. Schilder William Holden valt in Hongkong voor prostituee Nancy Kwan. Morgen, SBS6, 14.40-16.55u., onderbroken door reclame.