`Rotterdam organiseerde drugshandel Keileweg'

Dominee Visser van de Rotterdamse Pauluskerk heeft in 1999 meegewerkt aan de organisatie van de drugshandel in de prostitutiezone rond de Keileweg ,,op verzoek van de gemeente Rotterdam''. Visser schrijft dit in zijn nieuwe boek De geest van Simson. De gemeente Rotterdam ontkent. ,,De gemeente kan niet tegen de wet ingaan en meewerken aan illegale praktijken'', aldus wethouder Sandra Korthuis (VVD).

Op de Keileweg, in het westen van Rotterdam, zijn tientallen vaak zwaar aan heroïne verslaafde prostituees werkzaam. De prostituees werden vaak bedrogen, mishandeld en zelfs verkracht als ze op zoek gingen naar dealers, onder andere in de omliggende woonwijken. Visser legde contacten met drie betrouwbare drugsdealers bij wie de verslaafden terecht konden. Dat droeg bij aan een ,,menselijke bejegening'' van de prostituees, aldus Visser, die zich al jaren en vaak op de rand van de wet inzet voor verslaafden en zwervers.

Het verzoek om de drugshandel te organiseren kwam volgens Visser van een medewerker van `Verantwoord Schoon', het GGD-project voor hulpverlening aan de prostituees en andere drugsgebruikers in de beruchte gedoogzone. Wethouder Korthuis zei gisteren dat de gemeente niet betrokken was bij deze organisatie ,,die kennelijk tussen hulpverleners onderling was opgezet.'' Korthuis: ,,Visser heeft een verzoek om hulp te ruim geïnterpreteerd. De gemeente kan niet meewerken aan overtreding van de Opiumwet.''

Aan het experiment van de georganiseerde drugshandel op de Keileweg dat volgens Visser een jaar lang oogluikend werd toegestaan, kwam een einde door ingrijpen van justitie. Een maand geleden werd het definitief stopgezet. De deelgemeente Delfshaven vreest toename van de overlast door drugshandel in Spangen, Bospolder en Tussendijken, de woonwijken nabij de Keileweg. De afgelopen twee jaar is de drugshandel op beruchte plekken in Delfshaven zoals de `kop' van de Mathenesserweg stevig aangepakt. Enige tientallen drugspanden zijn gesloten en de overlast is er verminderd. Dit effect dreigt teniet te worden gedaan door het uitwaaieren van de drugsoverlast van de Keileweg.

De PvdA-fractie in de Rotterdamse raad wil dat er binnen een half jaar een eind komt aan de wantoestanden rond de Keileweg. Fractieleider Maddy Knol zei gisteren bij het begin van het begrotingsdebat in de Rotterdamse raad dat de tippelzone (`een no go-area') verplaatst moet worden als er geen eind komt aan de overlast.