Roger Peyrefitte (93) overleden

De schrijver en diplomaat Roger Peyrefitte is op 93-jarige leeftijd in Parijs overleden. Hij schreef ongeveer 30 boeken waarvan Les amitiés particulières over homoseksuele relaties tussen jongens op een streng katholieke kostschool. Hij won hiermee in 1945 de Renaudot-prijs. Het boek werd in 1964 verfilmd.

Peyrefitte begon zijn carrière in 1931 als diplomaat. Hij zat vijf jaar in Athene en werkte gedurende de oorlog voor de pro-nazi regering van Pétain. Na de oorlog werd hij ontslagen en wijdde hij zich aan een literaire loopbaan.

Onder zijn romans zijn Les Juifs (1965), Les Americains (1968) en Des Francais (1970). Veel van zijn boeken, waarin hij kritiek leverde op de beschreven milieus, veroorzaakten opschudding. Met La Fin des Ambassades (1951) haalde hij zich de woede van het ministerie van buitenlandse zaken op de hals.

Peyrefitte scheef ook toneelstukken en essays over onder meer Voltaire, Alexander de Grote, Charles de Gaulle en Henri de Monterland. Peyrefitte werd in 1960 gerehabiliteerd, maar keerde niet terug in overheidsdienst.