`Overdracht bedrijf moet makkelijker'

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het ondernemers makkelijker gemaakt wordt hun bedrijf over te doen aan een opvolger. Dit bleek gisteren bij de behandeling van het zogenoemde Ondernemerspakket 2001, het belastingplan voor ondernemers.

Vanaf volgend jaar gelden nieuwe, strikte fiscale regels voor bedrijfsoverdracht. Zo zou de verkopende ondernemer alleen worden vrijgesteld van een heffing over zogeheten `stakingswinst' als hij zijn bedrijf overdraagt aan iemand die al drie jaar mede-ondernemer is. Voor overdracht aan familieleden gelden weer andere regels.

In sommige gevallen leiden deze regelingen tot hoge belastingen voor de stakende ondernemers die hun bedrijf verkopen. Enkele fracties wezen op het gebrek aan gelijke behandeling tussen ondernemers die een bedrijf overdoen aan familie en zij die het aan derden overdragen.

Staatssecretaris Bos (Financiën) liet gisteren na afloop van het eerste deel van het debat over het Ondernemerspakket weten dat ingrijpende wijzigingen niet te verwachten zijn. ,,Iedere verandering kost een heleboel geld.'' Als de regels worden versoepeld, loopt de fiscus inkomsten mis bij bedrijfsoverdrachten. Naar verluidt gaat het om tientallen miljoenen.

Ambtenaren van Financiën meldden vanmorgen toch een oplossing voor de ondernemers te zoeken. De eis van mede-ondernemerschap wordt wellicht wat versoepeld, alsmede de drie-jaars-termijn daarvoor. De Kamer zou vanavond verder debatteren over de belastingen voor ondernemers.