Onzekerheid op financiële markten

De aanhoudende onzekerheid over de Amerikaanse verkiezingsuitslag weerspiegelde zich vandaag op de financiële markten in Europa. De markten in Azië waren al dicht.

Een overwinning van Bush wordt op de valutamarkten ongunstig geacht voor de euro. De euro stond omstreeks het middaguur op 0,8557 voor één dollar, nadat de munt eerst een iets hogere koers had bereikt. Toch lag de hele ochtend de wisselkoers lager dan de slotkoers van gisteren: 0,8604 euro voor één dollar. De forse belastingverlaging die Bush heeft beloofd zou de groei van de Amerikaanse economie weer versnellen. Dat zou de kapitaalstroom vanuit Europa naar de Verenigde Staten in gang houden, waardoor de dollar sterk blijft en de euro zwak.

Voor de oliemarkten wordt een overwinning van Bush door analisten gunstig geacht en ook daar overheerste de onzekerheid. De olieprijs op de termijnmarkt in Londen, die gisteren sloot op 31,68 dollar per vat Brent (olie uit de Noordzee voor levering in december), bereikte vanmorgen eerst een hogere prijs van 31,74 om vervolgens te zakken tot 31,50 en daarna weer te stijgen tot 31,58 dollar per vat omstreeks het middaguur. Bush heeft aangekondigd dat hij toestemming zal geven om in een natuurgebied in Alaska naar olie te boren teneinde de binnenlandse olieproductie op te voeren en de VS zodoende minder afhankelijk te maken van olie-invoer (lees: het oliekartel OPEC).

De belangrijkste Europese aandelenbeurzen stonden omstreeks het middaguur op lichte winst. Londen op plus 0,07, Frankfurt op plus 0,03 en Parijs op plus 0,20 procent, zij het dat door de aanhoudende onzekerheid de percentages voortdurend schommelden.

De obligatiemarkt zal garen spinnen bij een overwinning van Gore, maar als Bush wint zal de lange rente stijgen, zo voorspellen analisten. De verlaging van de belastingen die Bush heeft beloofd zou namelijk de aflossing van de Amerikaanse staatsschuld vertragen, en dat zou de rente in de VS opdrijven.