Millenniumroof werd een flop

Het had de overval van het millennium moeten worden, die de Great Train Robbery van 1963 ver achter zich zou laten en die het romantische imago van de superboef tot nieuwe hoogte had kunnen opjagen. Om nog te zwijgen van het hoofdstuk dat zou worden toegevoegd aan de rampspoedlitanie rond de Dome, de koepeltent met pretpark aan de Theems in Greenwich die snakt naar bezoekers, maar wel zonder zwart roversmasker.

Het werd een flop. De Londense politie slaagde er gisteren in een spectaculaire poging te verijdelen om diamanten ter waarde van meer dan een miljard gulden te stelen uit de Dome. De politie was op de overval voorbereid en had de diamanten vervangen door kopieën. Een speciale eenheid van Scotland Yard arresteerde in totaal elf mannen tussen de 32 en 62 jaar. Vier van hen waren gistermorgen vlak voor openingstijd met een roestige mechanische laadschop door het hek van de Dome komen rijden. Onder het werpen van rookgranaten wilden ze The Money Zone ontdoen van de Millennium Jewels, een diamantcollectie van het huis De Beers met onder meer de 302-karaats Millennium Star. Ze liepen recht de val in van de als schoonmakers verklede politie.

Een vijfde rover werden gepakt op een speedboot waarmee de bende zich over de Theems uit de voeten had willen maken in een scène die op voorhand associaties opriep met de James Bond-film The World is not Enough, waarin de Dome, snelle boten en schurken in één decor figureren. De anderen werden elders in Londen en in Kent opgepakt.

David James, de nieuwe voorzitter van de noodlijdende Dome, vertelde gisteren dat hij bij zijn aantreden vijf weken geleden meteen van het roofplan hoorde. Het overbrengen van de diamanten van een kluis naar de Dome werd als waarschijnlijk moment voor een poging gezien. Een paar keer leek het er van te komen. Gisteren sloegen de boeven echt toe, onder het oog van de eerste bezoekers. Die beleefden zonder twijfel One Amazing Day, de leus van de Dome waarmee al een jaar de spot wordt gedreven.

    • Hans Steketee