Kiarostami maakt school in Turkije

Wolken in mei is de tweede, licht autobiografische speelfilm van Nuri Bilge Ceylan, die in première ging in de competitie van het filmfestival van Berlijn. De film speelt zich af in zijn geboortedorp in Anatolië en veel familieden van de regisseur spelen er zichzelf in. De film verraadt dat Ceylan veel van het werk van Kiarostami en andere Iraniërs houdt. De film gaat over een jonge regisseur uit Istanbul die naar zijn dorp terugkeert om er een film op te nemen. De bewoners van het dorp zijn niet erg geïnteresseerd in de camera . De vader van de regisseur heeft het steeds over het stuk land dat de overheid misschien van hem wil afpakken, een bejaarde oom praat liever over zijn net overleden vrouw dan dat hij een screentest doet. Alleen een jonge neef ziet in de film een kans om uit het dorp weg te komen. Als de regisseur hem een rol aanbiedt, zegt hij meteen zijn fabrieksbaantje op.

De regisseur is op zijn beurt niet erg in zijn familie geïnteresseerd. Verveeld hoort hij hun verhalen aan. De enige uitweg uit deze over en weer springende verveling biedt het landschap, dat Ceylan gelukkig vaak en mooi in beeld brengt. In het laatste deel van de film is het ook het landschap dat alle partijen, al was het maar voor even, met elkaar verzoent. Filmploeg en familie brengen een louterende nacht door onder een paar imposante bomen. Op het laatst adviseert de regisseur zijn neef om toch maar niet naar de grote stad te gaan. En er wordt weer een boomblad in close-up genomen.

Wolken in mei (Mayis sikintisi). Regie: Nuri Bilge Ceylan. Met: Emin Ceylan, Muzzafer Ozdemir. In: Rialto, Amsterdam; Haags Filmhuis; Lantaren/Venster, Rotterdam; `t Hoogt, Utrecht.

    • Bianca Stigter