John en Joop onder rijkste Nederlanders

De mediamagnaten John de Mol en Joop van den Ende zijn de grootste stijgers in de jaarlijkste lijst met vijfhonderd rijkste Nederlanders van het tijdschrift Quote. Zij verkochten hun tv-bedrijf Endemol aan het Spaanse Telefonica en zijn daarmee nu op papier (grotendeels in aandelen Telefonica) ieder ongeveer 3 miljard gulden waard. Ze staan negende en tiende.

De familie Brenninkmeijer, onder meer eigenaar van de kledingwinkels van C&A, blijft de rijkste met een geschat vermogen van 15 miljard gulden. Freddy Heineken bezit een kwart van zijn bierbrouwerij en is goed voor 11,6 miljard. De familie Fentener van Vlissingen, bekend van de SHV, noteert 9,2 miljard gulden. Het huis van Oranje zou, vooral op grond van een vermeend belang in Koninklijke Olie, over zo'n 6,5 miljard gulden beschikken en staat daarmee vierde op de lijst.

Opvallende nieuwkomers uit de interneteconomie zijn Maurice de Hond (op nummer 302), een van de oprichters van Newconomy, Michiel Mol (279), een van de eigenaren van Lost Boys, en Merien ten Houten (397), een van de oprichters van de website Ilse, die is verkocht aan uitgever VNU. Nina Brink wordt ondanks de dramatische beursgang van World Online geschat op een vermogen van 680 miljoen gulden, goed voor een 42ste plaats.

Het aantal miljardairs is toegenomen van 22 tot 27. Het vermogen van de vijfhonderd rijkste Nederlanders, van wie er 69 in België wonen, is in totaal gestegen met 16 procent tot 181,3 miljard gulden. De ondergrens – voetballer Marc Overmars op nummer 500 – lag vorig jaar op 50 miljoen gulden, dit jaar op 60 miljoen.