Internationaal

LONDEN

In Londen zorgde de onzekerheid over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen voor een beweeglijke markt. De beurs opende vanochtend een stuk hoger, maar zag de winst grotendeels wegsmelten toen bleek dat de telling van de stemmen in de deelstaat Florida opnieuw moet gebeuren.

Aanvankelijk steeg de toonaangevende FTSE-index tot boven de 6.500 punten, maar vroeg in de middag was de graadmeter terug op 6.479 punten. Dat is 0,2 procent meer dan het slot van gisteren.

Een fonds dat sterk steeg toen Bush nog als winnaar gold was British American Tobacco: bijna 4 procent winst. Handelaren verwachten dat Bush als president niet zo'n haast zal maken met het aan banden leggen van de tabaksindustrie. Ook bedrijven in de farmaceutische industrie en de olie klommen in reactie op de voorspelde zege van Bush.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt moest de index een deel van de winst inleveren toen onzekerheid ontstond over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Aanvankelijk steeg de DAX naar 7.130 punten, maar de index was daarvan rond het middaguur weer 39 punten kwijtgeraakt. Wat resteerde was een winst van 0,2 procent.

PARIJS

Op de beurs van Parijs stegen de aandelen van farmaceutische bedrijven vanochtend in eerste instantie sterk. Daarmee duwden ze de CAC-40 een flink stuk omhoog. Zo steeg Aventis 3,3 procent en klom Sanofi-Synthelabo 2,3 procent. Ook oliemaatschappij TotalFinaElf profiteerde van de verwachting dat Bush de Amerikaanse verkiezingen zou winnen en boekte een winst van 0,2 procent.

Net als de andere Europese beurzen moest de index later weer een stap terug doen. Rond het middaguur noteerde de beursgraadmeter 6.406 punten, 0,3 procent boven het slot van gisteren.

TOKIO

Op de Aziatische beurzen wisten de meeste indices winsten te boeken. Zo klom de Japanse Nikkei-225 met 0,4 procent naar 15.400 punten.

Het nieuws over het faillissement van autofabrikant Daewoo Motor beheerste de beurs van Zuid-Korea. Ondanks deze domper boekte de Kospi-index een winst van 0,9 procent op 558,09 punten.

NEW YORK

De aandelenmarkten van de Verenigde Staten kwamen gisteren bijna niet van hun plaats. De beleggers wachtten in spanning op de uitslag van de presidentsverkiezingen.De Dow-Jonesindex boekte een verlies van 0,2 procent op 10.952 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq één procent lager sloot op 3.416 punten.