Interbrew brengt aandelen naar beurs

Het Belgische Interbrew, volgens eigen zeggen 's werelds tweede bierbrouwer, gaat per 1 december naar de beurs. Hiermee moet de verdere expansie worden gefinancierd. Het bedrijf, dat een grote concurrent is van Heineken, maakte vanmorgen de details bekend voor een beursnotering aan de Euronext (de beursfusie van Amsterdam, Brussel en Parijs).

Interbrew - omzet vorig jaar 3,2 miljard euro (plus 19,5 procent) bij een netto winst van 230 miloen euro (plus 21 procent) - is van plan 88,2 miljoen nieuwe aandelen op de markt te brengen voor tussen de 30 en 38 euro per aandeel.

Bij een overinschrijving kan het aantal uit te geven aandelen met 15 procent worden verhoogd. Momenteel zijn er 331 miljoen Interbrew-aandelen die grotendeels in handen van enkele familie-aandeelhouders zijn. Zij houden in de toekomst een meerderheid.

De inschrijving voor particuliere beleggers begint op 15 november. De beursgang wordt begeleid door Fortis Bank en Merrill Lynch International. Volgens een functionaris van Fortis Bank is bij de genoemde inschrijvingsprijs sprake van een ,,korting'' voor beleggers, gezien de koerswinst-verhouding in de sector. Bestuursvoorzitter Paul de Keersmaeker noemde vanmorgen verdere expansie ,,vitaal'' voor de onderneming, die in 19 landen brouwerijen heeft, in 110 landen actief is en 180 merken (o.a. Stella Artois, Oranjeboom) voert.

Interbrew nam dit jaar in Groot-Brittannië Bass en Whitbread over. De Britse mededingingsautoriteiten onderzoeken de overname van Bass. Volgens topmanager Hugo Powell wil Interbrew met de beursgang niet wachten op het resultaat, omdat de overnamegolf in de biersector doorgaat en Interbrew daaraan wil meedoen.