In Missouri wint de dode kandidaat

De vorige maand in een vliegtuigongeluk omgekomen Democratische Senaatskandidaat Mel Carnahan heeft postuum zijn Republikeinse opponent senator John Ashcroft verslagen.

Carnahan was de zeer populaire gouverneur van de staat Missouri, die na zijn tweede termijn in die functie besloot naar een zetel in de Senaat in Washington te dingen.

Het sportvliegtuigje, met behalve Carnahan zijn campagnemedewerker Chris Sifford aan boord en zijn zoon Randy als piloot, stortte op 16 oktober neer in de buurt van St.Louis. Omdat de stemformulieren in Missouri al gedrukt waren, bleef de naam van de overleden kandidaat daar gewoon op staan. Carnahans weduwe Jean Carnahan accepteerde op 3 november het aanbod van de gouverneur om zich in plaats van haar man kandidaat te stellen.

Tijdens een verkiezingstoespraak gisteren zei Jean Carnahan: ,,Wij zijn erfgenamen van een droom. Wij zullen het vuur nooit laten uitgaan.''

Uit peilingen was al gebleken dat de zittende senator Ashcroft het zou gaan afleggen tegen zijn overleden opponent. De campagnes van beide kandidaten waren tot het overlijden van Carnahan keihard geweest. Maar na het vliegtuigongeluk staakte Ashcroft gedurende een week alle campagneactiviteiten. En tegen de weduwe van zijn tegenstander kon hij met goed fatsoen niet voluit uithalen. Het bleef bij een tv-spotje waarbij voormalig senator John Danfort de kijker zegt dat de kandidatuur van de weduwe Carnahan ,,just don't right'' is.

Commentatoren noemden het vanochtend ,,bitter'' voor Ashcroft dat hij zijn zetel moest kwijtraken aan sympathiestemmen voor zijn overleden rivaal Carnahan, terwijl de staat bij de presidentsverkiezingen koos voor George W. Bush.