Hondenbrigade Zuid-Afrika bijt een uur lang drie zwarten

Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben gisteren zes blanke politiemannen gearresteerd nadat het nationale tv-station SABC een amateurvideo uitzond die liet zien hoe ze breeduit lachend een uur lang drie zwarten lieten bijten door politiehonden. Politiecommissaris Jackie Selebi zei in een verklaring dat blanke politiemensen die zich zes jaar na het einde van het apartheidsbewind nog steeds schuldig maken aan racisme, zullen worden ,,verjaagd en gevangen gezet''. De belangrijkste oppositiepartij, de door blanken geleide Democratische Alliantie, prees het snelle optreden van de regerende ANC.

De amateurvideo laat zien hoe de politie drie zwarte mannen opdrijft naar een veld op het terrein van een goudmijn. Daar sturen ze keer op keer vier honden op de mannen af die vergeefs smeken om genade. Als één van de mannen zich verdedigt, schreeuwt een agent dat hij ,,die klotenhond met rust moet laten'' en slaat hem op het hoofd.

Aan het eind van wat door de agenten herhaaldelijk ,,een hondentraining'' wordt genoemd, moeten de drie mannen op een rij gaan staan, zodat de beten in hun armen, benen en gezicht goed zijn te zien. Vervolgens worden ze neergeslagen door een van de agenten die daarbij zijn ellebogen en vuisten gebruikt.

SABC heeft de identiteit van het drietal niet kunnen achterhalen. Volgens de omroep gaat het waarschijnlijk om illegale immigranten uit Mozambique. Een van hen zou na de `oefening' zijn overleden, verklaarde de omroep, maar zeker is dat niet. SABC wilde niet zeggen hoe ze aan de video is gekomen die twee jaar geleden werd gemaakt.

Minister van Veiligheid Steve Tshwete zei in een verklaring ,,geschokt en woedend te zijn na het zien van zulke flagrante beelden van bruutheid en racisme''. De bewindsman had de video gistermorgen al mogen bekijken samen met een aantal hooggeplaatste politiefunctionarissen, voordat ze 'savonds aan de kijkers werd vertoond. Zichtbaar geschokt wendde hij zijn hoofd tijdens die vertoning enkele minuten af.

Eerder dit jaar veroordeelde een Zuid-Afrikaanse rechtbank twee blanke politiemannen die twee zwarte autodieven in elkaar sloegen en door een hond lieten aanvallen.