Griezelige monsters in het duister

In de bioscoop is het donker, dus een film die zich grotendeels in het diepste duister afspeelt, moet wel extra spannend zijn, moeten de makers van Pitch Black hebben gedacht. En ver volgens waren ze zo trots op hun vondst dat ze vergaten dat dat ook de enige verrassing van hun film was en hem breed uitmaten in hun reclamecampagnes: Zo bang was u nog nooit in het donker. Misschien dat daarom het lícht als zo'n verrassing komt, het helwitte licht van maar liefst drie zonnen dat de reizigers van een gestrand ruimteschip op een verre planeet in een onbestemde toekomst bijna verblindt. Afgezien van deze astronomische eigenaardigheid is de in de Australische woestijn opgenomen sciencefictionfilm Pitch Black een tamelijkfantasieloze B-film, waarin de verwijzingen naar de klassiekers van het genre gemakzuchtig aandoen. Zo moeten eerst de overlevenden van de crash hun machtsverhoudingen herdefiniëren, wat wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van een monstercrimineel (Vin Diesel) die zoveel jaren in het diepste duister van gore gevangenissen heeft doorgebracht dat hij speciale`night vision' lenzen in zijn ogen heeft laten implanteren. Maar dat komt,zoals de titel al voorspelt, later in de film nog van pas.

Overlevingsdrift, paranoia en de boosaardige natuur van de mens worden als thema's aangestipt, maar Pitch Black is geen moreel laboratorium om deze te exploreren. Het merendeel van het voor een sf-film bescheiden budget van 25 miljoen dollar werd uitgegeven aan computergestuurde monsters, die het zodra de menselijke problemen opgelost lijken op de verdwaalde aardbewoners hebben voorzien. Dat deze futuristische dino's lijken op hun grote broer Godzilla is geen toeval, ze werden vormgegeven door Patrick Tatopoulos, die ook het monster voor Roland Emmerichs film ontwierp.

Pitch Black. Regie: David Twohy. Met: Vin Diesel, Radha Mitchell, ColeHauser, Keith David, Lewis Fitz-Gerald. In 24 theaters.

    • Dana Linssen