Gijzelnemer gepakt

Wegens medeplichtigheid aan de gijzeling in de Franse ambassade in Den Haag in 1974 is vandaag een voortvluchtig lid van het Japanse Rode Leger gearresteerd in West-Japan. Fusako Shigenobu (55) heeft een kwart eeuw lang de lange arm van de politie weten te ontlopen.

De politie arresteerde Shigenobu vanmorgen toen zij met twee anderen een hotel in de stad Osaka verliet. Per trein is zij direct naar Tokio overgebracht voor ondervraging.

Bij aankomst op het perron in Tokio ,,lachte ze naar journalisten en liep met vaste tred verder'', aldus een verslaggever van de Japanse publieke omroep NHK ter plaatse. De Japanse politie heeft niet bekendgemaakt hoe ze Shigenobu heeft weten te traceren.

Het Japanse Rode Leger was internationaal actief in de jaren zestig en zeventig. Shigenobu verlegde in 1971 met enkele medestanders haar basis naar Libanon. De groep pleegde de bloedigste aanslag in 1972 op het Israëlische vliegveld Ben Gurion waar in het wilde weg het vuur werd geopend op omstanders, waardoor vierentwintig mensen om het leven kwamen. Na het einde van de Koude Oorlog is een aantal leden van het Rode Leger opgepakt.

De gijzeling in de Franse ambassade in Den Haag in 1974 was bedoeld om gevangen kameraden vrij te krijgen.