`Geen gevolg Benelux'

Het faillisement van het Zuid-Koreaanse Daewoo Motors heeft geen gevolgen voor de Nederlandse Daewoobezitter. Zowel onderdelen als auto's blijven leverbaar.

Dat zegt een woordvoerder van Daewoo Benelux. Daewoo, dat net het eerste lustrum in Nederland viert, maakt gebruik van een Zuid-Koreaanse faillisementswet, die voor de Koreaanse economie uiterst belangrijke bedrijven beschermt, zo is Daewoo Benelux door het Zuid-Koreaanse moederbedrijf te verstaan gegeven. Daarnaast is de faillietverklaring volgens de woordvoerder nodig voor uitgebreide herstructureringsplannen. ,,Zie het als een doorstart. Al is Daewoo failliet, de productie gaat gewoon door. De schulden zijn bevroren'', legt de woordvoerder uit.

De 60.000 Nederlandse Daewoo-bezitters hoeven zich daarom geen zorgen te maken, aldus de autofabrikant. Maar Daewoo zelf maakt zich wél zorgen, omdat het faillissement ,,een behoorlijke deuk'' in het vertrouwen in Daewoo heeft opgeleverd. Daewoo noemt de situatie ,,heel vervelend.'' In Europa werden dit jaar tot nu toe ruim 154.308 auto's van Daewoo verkocht. In Nederland waren dat tot november 10.058 auto's, goed voor een marktaandeel van bijna 2 procent.

Daewoo Electronics, dat in Nederland onder meer televisies, videorecorders, koelkasten, stofzuigers en audio levert, benadrukt bij monde van directeur K.H. Lee dat het geen financiële banden heeft met de failliete motorafdeling.