Franse justitie onderzoekt ook ploeg Armstrong

De Franse justitie heeft vorige maand een onderzoek ingesteld naar mogelijk gebruik van stimulerende middelen bij de Amerikaanse wielerploeg US Postal. Volgens de Franse krant Le Monde is een anonieme brief binnengekomen waarin melding wordt gemaakt dat medewerkers van televisiezender France 3 extracten van kalfsbloed heeft aangetroffen bij US Postal. Het bewuste middel Actovegin, afkomstig uit een Noors laboratorium, staat overigens niet op de dopinglijst van de internationale wielrenunie (UCI).

Extracten van kalfsbloed hebben ongeveer dezelfde werking als het verboden eiwithormoon EPO. Beide producten verhogen het aantal rode bloedlichaampjes en vergroten de zuurstofopname in het bloed. Volgens de directeur van France 3 is het onderzoek van zijn medewerkers nog niet afgerond. ,,Wij zijn nog niet in het stadium van verdenkingen. Er zijn in elke geval EPO en groeihormonen gevonden.''

Het is niet de eerste keer dat Le Monde zijn pijlen richt op US Postal. Tijdens de Tour de France van 1999 kwam de krant met het bericht dat de latere winnaar Lance Armstrong doping had gebruikt. Volgens de Amerikaan betrok het een huidzalf tegen pijn aan het zitvlak. In het medicijn zaten sporen van corticosteroïden. Armstrong had officieel toestemming gevraagd de zalf te gebruiken.

Sinds Armstrong in 1998 genezen werd verklaard van teelbalkanker, is hij bij herhaling beschuldigd van dopinggebruik. Tijdens het proces tegen de wielerploeg Festina in Lille uitte een getuige zijn twijfels over de snelheid waarmee Armstrong een tijdritten aflegt. De getuige was Antoine Vayer, de trainer van de Franse wielrenner Christophe Bassons, die zich openlijk heeft verzet tegen het gebruik van doping in het peloton. Volgens Bassons werd hij door Armstrong regelmatig als verrader van het peloton afgeschilderd.

Algemeen directeur Mark Gorski van US Postal ontkende gisteren dat de ploeg van Armstrong doping gebruikt. ,,Wij hanteren het beleid van zero tolerance. Daarom hebben wij de Luxemburgse renner Joachim Benoit ontslagen die op gebruik van nandrolon was betrapt. Wij willen de beste ploeg van de wereld worden, maar wel met behoud van onze integriteit en moraliteit'', aldus Gorski.

Op de laatste dag van het dopingproces in Lille liet de raadsman van Richard Virenque, mr. Vincent Speder, weten dat zijn cliënt eerder het gebruik van doping had willen toegeven. Nu deed de Festina-kopman dat pas op 24 oktober, bij het begin van het proces, nadat de meeste renners dat twee jaar geleden al hadden gedaan.

,,Hij kwam er alleen nooit toe het publiekelijk te vertellen'', aldus Speder. ,,In de wereld der hypocrieten, zoals beschreven door de wielrenner Luc Leblanc, is de eerste spreker altijd de bedrieger. Monsieur Virenque noemt hem in zijn taal het zwarte schaap.''

In Berlijn verklaarde de voorzitter van de medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de Belgische prins Alexandre de Merode, gisteren dat de nieuwe EPO-test binnen een half jaar officieel erkend zou kunnen worden. De test is ontwikkeld in een Frans laboratorium en toont het gebruik van synthetische erithropoetine in urine aan.

De Merode zei verder dat 301 in Sydney afgenomen monsters waarschijnlijk vernietigd zullen worden. Die zouden, volgens afspraak voorafgaand aan de Olympische Spelen, via een gecombineerde Franse en Australische controlemethode worden onderzocht. De monsters zijn echter eigendom van de atleten en die moeten eerst toestemming geven om het bloed en de urine te laten onderzoeken.