Favoriete Atwood wint Booker Prize

De Canadese schrijfster Margaret Atwood heeft gisteravond in Londen de 32ste Booker Prize gewonnen voor haar roman The Blind Assassin.

Atwood was drie keer eerder genomineerd voor de belangrijkste literaire prijs uit het Engelse taalgebied, waaraan een bedrag 21.000 pond (75.000 gulden) is verbonden, en gold als favoriet.

De voorzitter van de jury, Times-journalist Simon Jenkins, zei dat Atwood (60) ,,na drie keer bruidsmeisje te zijn geweest nu de bruid'' was. Hij noemde haar boek ,,vér reikend, dramatisch en structureel superieur'' en het bewijs van haar ,,emotionele spectrum en haar poëtische oog voor het veelzeggende detail en de psychologische waarheid.''

The Blind Assassin, in het Nederlands verschenen als De blinde huurmoordenaar, is een boek in een boek in een boek. De bejaarde Iris Chase Griffen kijkt terug op haar leven en op dat van haar zus Laura die een schandaalroman heeft geschreven en in de jaren veertig zelfmoord pleegt.

Atwood, die zichzelf in een vraaggesprek met deze krant vrijdag vergeleek met een illusionist, zei ,,onvoorbereid'' te zijn op winnen. De prijs, zei ze, was eigenlijk niet voor een schrijver, maar voor ,,het schrijven en lezen'' zelf. Ze wenste de ,,onbekende schrijver out there die het winnende boek van volgend jaar zit te schrijven veel succes''.

Het auteurspanel dat de prijsuitrijking tijdens het traditionele diner in de middeleeuwse Londense Guildhall vanaf de zijlijn voor Channel 4-televisie becommentarieerde, had weinig lof voor Atwood. Als ze al had moeten winnen, dan eerder met haar vorige roman, Alias Grace, zeiden thrillerauteur Ian Rankin, toneelschrijfster Bonnie Greer en filosoof/schrijver Alain de Botton. Rankin noemde Atwoods boek zelfs ,,slaapverwekkend'' en hij vergeleek het met het eten van graanvlokken: ,,Je gaat alleen door omdat je weet dat goed voor je is.'' Dat Atwood won, was volgens de drie eerder bedoeld om haar oeuvre te eren dan deze ene roman.

Eveneens genomineerd waren de Japans-Britse Kazuo Ishiguro, winnaar van 1989, die nu met When We Were Orphans de short list haalde; de Amerikaanse Ier Michael Collins met The Keepers of Truth; de Welsh-Maltese debutante Trezza Azzopardi met The Hiding Place; de Engelsman Michael Kneale met The English Passengers en de Ier Brian O'Doherty met The Deposition of Father McGreevy.

Britse critici hadden de short list eerder `vlak' genoemd wegens het ontbreken van grote literaire namen en ogenschijnlijke kanshebbers voor de prijs, zoals J.G. Ballard, Michael Ondaatje, A.S. Byatt, Muriel Spark en Hanif Kureishi. Britten, Ieren en Engelstalige schrijvers van het voormalig Britse Gemenebest komen ervoor in aanmerking. De Zuidafrikaan J.M. Coetzee won vorig jaar.

    • Hans Steketee