Escalatie geweld in Servische gevangenissen

De Servische regering heeft snelle maatregelen aangekondigd om een opstand in diverse gevangenissen te beëindigen. De opstand escaleerde gisteren.

Dragan Subašic, een van de drie ministers van Justitie die Servië sinds kort rijk is, zei gisteren dat noodfondsen zullen worden aangesproken om de omstandigheden in de gevangenissen te verbeteren. Hij gaf na een bezoek aan de Zuid-Servische stad Niš toe dat de omstandigheden in de gevangenissen deplorabel zijn. ,,De belangrijkste reden is de extreme armoede. Geen enkel gevangenisziekenhuis beschikt over medicamenten en het bestuur van de gevangenissen is niet in staat voor voldoende voedsel te zorgen.'' Hij voegde daaraan toe dat een speciale regeringscommissie de omstandigheden in alle Servische gevangenissen gaat onderzoeken, inclusief de mogelijkheid van machtsmisbruik door corrupte gevangenisfunctionarissen.

De opstand brak zondagavond uit in de gevangenis van Sremska Mitrovica in het noorden van Servië en breidde zich maandag uit naar de gevangenis van Niš en gisteren naar die van Pozarevac. De onmiddellijke aanleiding is de mogelijkheid van een algemene amnestie voor Kosovo-Albanese gevangenen. De Servische gedetineerden eisen ook voor een amnestie in aanmerking te komen. Ze eisen daarnaast beter voedsel, minder werk en het ontslag van corrupte cipiers.

In Sremska Mitrovica is de opstand beëindigd na een bezoek van de drie co-ministers van Justitie. In Niš en Pozarevac is het nog niet zover. Daar gaat de opstand met veel geweld gepaard. In de gevangenis van Pozarevac stonden gisteren zeker vier gebouwen op het gevangenisterrein in brand en werden schoten gehoord. In Niš maakte een ontsnapte vrouwelijke gevangene melding van grof geweld van de kant van de mannelijke gedetineerden. ,,Ze zijn onze afdeling binnengedrongen en daar heerst nu de hel. Het is een orgie van verkrachtingen'', zo zei ze. Opstandige gevangenen zouden andere gedetineerden, die niet aan de opstand deel wilden nemen, hebben mishandeld en zelfs verminkt door hun een oor af te snijden. Ook zouden de gevangenen op grote schaal onderling slaags zijn geraakt en zouden Kosovo-Albanese gevangenen zijn aangevallen. In Pozarevac zijn honderd Kosovo-Albanese gedetineerden vannacht geëvacueerd; 1.400 anderen hebben zich ingesloten.