Energiebedrijf Essent biedt mee op Remu

Essent, het grootste energiebedrijf van Nederland, heeft een overnamebod uitgebracht op het Utrechtse Remu, de nummer vier op de energiemarkt. Dit heeft bestuursvoorzitter K. Wiechers van Essent desgevraagd bevestigd.

,,We hebben een indicatieve bieding gedaan'', zegt Wiechers. Essent is niet de enige die een bod heeft gedaan, maar wel de enige Nederlandse partij die in de race is. Op de zogeheten shortlist staan in totaal vijf bedrijven die de komende dagen in een dataroom vertrouwelijke documenten en cijfers mogen inzien. Daarbij gaat het behalve om Essent om buitenlandse partijen, die naar verluidt afkomstig zijn uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Remu is de eerste grote Nederlandse energiedistributeur die wordt geprivatiseerd. Eerder werden al de distributiebedrijven van Haarlemmermeer, Eindhoven en Zeist aan particulieren verkocht, maar dat zijn betrekkelijk kleine partijen. Essent, Nuon en Eneco, de top-drie van de Nederlandse distributeurs, hebben eerder aangekondigd dat zij de komende jaren voor een deel in particuliere handen overgaan.

,,Remu is aantrekkelijk vanwege de centrale ligging in Nederland'', motiveert Wiechers de interesse van Essent. Essent is vooral sterk in Oost- en Zuid-Nederland. De belangstelling van Essent komt toch enigszins als een verrassing. Essent, dat ongeveer een derde van de Nederlandse markt bedient, kan met Remu (marktaandeel van ongeveer 10 procent) erbij te groot worden in de ogen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Essent denkt echter ,,geen kansloos verhaal'' te hebben voor de NMa.

Of Essent volgende week een definitief overnamebod uitbrengt, hangt onder meer af van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht, de stad die bijna de helft van de aandelen in Remu bezit. De Utrechtse partijen PvdA, Leefbaar Utrecht en SP hebben zich eerder uitgesproken tegen privatiseringen, net als Burger en Gemeenschap, de lokale partij van Vleuten/De Meern, de gemeente die nu bij Utrecht wordt ingelijfd. ,,Als er een politieke meerderheid tegen privatisering komt, gaan wij onze energie niet verspillen'', zegt Wiechers.

Op de shortlist van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch, die de veiling van Remu begeleidt, stonden tot voor kort zes namen. Het Duitse RWE is op het laatste moment afgehaakt. Kort daarvoor heeft ook Nuon, de nummer twee in Nederland, afgezien van een voorlopige bieding. Eerder trokken ook het Franse Electricité de France, het Duitse Eon (eigenaar van de Nederlandse stroomproducent EZH) en het Amerikaanse Southern zich terug, omdat Remu hun te duur was.

Remu heeft voor de veiling nog vergeefs gepoogd te fuseren met het Zuid-Hollandse Eneco, de Nederlandse nummer drie. Eneco is ook bij de veiling langs geweest in Utrecht, maar heeft blijkbaar afgezien van een bod. Eneco was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

    • Karel Berkhout