EIEREN EN FOIE GRAS

U kunt dit recept heel makkelijk variëren door in plaats van de lever bijvoorbeeld gerookte zalm, gekookte, gehakte spinazie, geraspte kaas, gehakte groene asperges of een mooie dikke, verse tomatencoulis te gebruiken. Geef er bijvoorbeeld een hoofdgerecht van gegrilde zalmmoot met een komkommersalade na.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Breng een ketel water aan de kook.

Doe de slagroom in een kleine pan of magnetronschaal en strooi er wat zout en peper over. Verhit op een laag vuur of even in de magnetron. Verwarm 4 soufflébakjes van 1 deciliter inhoud circa 5 minuten voor in de oven.

Snijd de lever in blokjes en doe 25 gram lever en 1 eetlepel slagroom in elk van de 4 voorverwarmde soufflévormpjes. Breek 1 ei in elk vormpje. Schep 1 eetlepel van de overgebleven slagroom over elk ei. Snijd de boter in dunne plakjes en verdeel die over elk ei. Bestrooi met zout en versgemalen peper.

Zet de vormpjes naast elkaar in een ovenschaal en giet zo veel kokend water in de schaal dat het tot op 1 centimeter van de rand van de vormpjes reikt. Zet de schaal 6 tot 7 minuten in de oven, of tot het wit van het ei gestold is en de dooiers nog zacht zijn. Serveer met driehoekjes beboterde warme toost.

    • Kim Maclean