Eervol afscheid voor Heerenveen

Hoewel te licht bevonden voor het hoogste niveau, heeft Heerenveen gisteravond met een gelijkspel (1-1) tegen de Spaanse koploper Valencia toch nog eervol afscheid van de Champions League genomen. In het voetbalgala van de UEFA konden de Friezen zich bij vlagen meten met hun naaste concurrenten, maar meestal kwamen ze fysiek en kwalitatief te kort.

Er stond voor Heerenveen gisteravond weinig meer op het spel dan het verdedigen van de sportieve eer. Valencia, de verliezend finalist van vorig seizoen, trad in het matig bezochte Mestalla-stadion met een veredeld tweede elftal aan.

De Friezen begonnen de strijd tegen Valencia gretig en onbevangen. Met snelle balcombinaties probeerde de Friezen de Spaanse verdediging te breken. Het leidde tot niet veel meer dan onrust en veel balverlies in eigen gelederen. De thuisploeg wachtte geduldig op de counter. Al in de zesde minuut wankelde de Friese verdediging. Na een schot van Angulo op de lat, werkte Alonso de bal alsnog achter doelman Vonk.

Daarna stoof Valencia de Friezen aan alle kanten voorbij, maar een gebrek aan Spaanse koelbloedigheid behoedde Heerenveen voor een onoverbrugbare achterstand. In de slotfase van de eerste helft mocht het elftal van Foppe de Haan zich gelukkig prijzen met de gelijkmaker. Een schot van Huizingh ketste af in het hart van de Spaanse verdediging, waarna de bal voor de voeten viel van verdediger Venema, die in eerste instantie buitenspel stond. Daarvoor werd wel gevlagd, maar de scheidsrechter negeerde de grensrechter.

Na een goed uur leek een rode kaart (twee keer geel) voor verdediger Ebbinge nog roet in het eten te gooien. Met tien man kon Heerenveen het offensief van Valencia niet beantwoorden. Doelman Vonk hield zijn ploeg op de been. Hij keerde een schot van Pellegrino, Angulo miste vervolgens in kansrijke positie. In de enerverende slotfase bracht het Noorse breekijzer Carew de Spanjaarden drie maal dicht bij een doelpunt. Toch kon ook hij kon de zege niet afdwingen.

Trainer Foppe de Haan was trots op zijn spelers die gelijk hadden gespeeld tegen de verliezend finalist van de Champions League van vorig seizoen. ,,Op karakter en werklust hebben we een punt binnen gesleept'', aldus de coach.