Een heet avondje boerenkoolvoetbal

Anderlecht moet gelijkspelen om zich te plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League. PSV is alleen gebaat bij winst, tenzij Kiev voor een surprise zorgt in Manchester.

Boerenkoolvoetbal, zo bestempelde Van Bommel het opportunistische spel van Anderlecht. De aanvoerder van PSV deed zijn uitspraak twee maanden geleden in het chique Vandenstock-stadion, waar het restaurant een Michelin-ster draagt en vermoedelijk geen Hollandse pot voorschotelt. Anderlecht behaalde in Brussel een geflatteerde 1-0 overwinning op PSV. Van Bommel heeft ,,een beetje spijt'' van zijn opmerking en vreest ,,revanchegevoelens'' bij de tegenstander.

Het belooft een hete voetbalavond te worden. Het thuispubliek werd gisteren nog eens vriendelijk gevraagd om als een twaalfde man achter het elftal te gaan staan. Spanning en sensatie zullen het gebrek aan technische bagage compenseren. De bedrijfsleiders van PSV en Anderlecht onderhouden vriendschappelijke contacten, maar de spelers lusten elkaar rauw.

Naar verwachting speelt PSV op de aanval en kiest Anderlecht voor een defensieve tactiek. Maar de Nederlandse kampioen komt dit seizoen moeizaam tot scoren en de Belgische titelhouder moest in de twee voorgaande uitduels in de Champions League negen treffers incasseren. Daar staat tegenover dat PSV op eigen veld nog geen puntenverlies heeft geleden en de verdediging van Anderlecht in de voorronde tegen Porto met succes op de nul speelde.

Het wordt vooral een nerveuze wedstrijd, met veel overtredingen en een strenge scheidsrechter. De Italiaan Collina was bij het WK in 1998 verantwoordelijk voor de rode kaart van de Nederlander Kluivert. Hij maakte toen een slaande beweging naar de Belg Staelens, die vanavond voor paars-wit zijn opwachting maakt. De 36-jarige ijzerbreker staat bekend om zijn intimiderende spel. Dat belooft wat, met heethoofd Kezman in de buurt.

Trainer Gerets en zijn collega Anthuenis beloofden gisteren spektakel. ,,Het wordt een stuk oorlog'', voorspelde Anthuenis. Hij heeft een hechte eenheid gesmeed van een ploeg die als los zand aan elkaar hing. Anderlecht leunt op het aanvalsduo Koller-Radzinski. Zij brachten samen de verdediging van Manchester United in paniek.

De 26-jarige Radzinski is een voetballer met een kleurrijk verleden. Hij is als puber van Polen naar Canada geëmigreerd en voetbalde tussendoor nog even in Duitsland. Sinds 1994 speelt hij in de Belgische competitie. Bij Germinal Ekeren werd getwijfeld of hij de top zou halen. De razendsnelle spits van Anderlecht scoorde in de Champions League vier keer in vijf duels. Volgens Gerets is Radzinski hét verschil met twee maanden geleden. Toen werd hij nog voortijdig gewisseld.

Gerets beloofde gisteren ,,een super speciale wedstrijd''. Hij staat net als Anthuenis bekend als succestrainer. Hij wordt ook bekritiseerd om zijn tactische fouten, zoals oud-trainer De Mos vorige week in een Belgische krant pesterig verwoordde. Hij noemde het spel van PSV slaapverwekkend. ,,Ik vind de persoon De Mos veel te onbelangrijk om hier nu op te reageren'', sprak Gerets koeltjes. ,,Maar ik kan niet alles accepteren en zal er zeker eens op terug komen.''

Gerets en Anthuenis laten zich vanavond informeren over de tussenstand in Manchester, waar United bij winst op Kiev een plaats in de tweede ronde kan veiligstellen. Mocht de kampioen van Oekraïne voor een surprise zorgen op Old Trafford, dan plaatsen PSV en Anderlecht zich allebei, ongeacht de uitslag in Eindhoven. ,,Stiekem hoop ik daarop'', sprak de Belg Gerets voor een gehoor van veel landgenoten.

De kampioenen van de lage landen behoorden in de jaren zeventig en tachtig tot de Europese top, maar kunnen tegenwoordig alleen maar dromen van een hoofdprijs. PSV struikelde in vier voorgaande edities in de eerste ronde. Anderlecht wist zich slechts in 1991, tijdens de ouverture van het prestigieuze toernooi, voor de tweede ronde te plaatsen. Dat ging toen ten koste van PSV, waar rechtsback Gerets op zijn tandvlees liep.

De wedstrijd van vanavond is in meerdere opzichten van belang voor PSV. De club verdiende dit seizoen ongeveer veertien miljoen gulden aan start- en winstpremies in de Champions League. Bij plaatsing voor de tweede ronde is er financiële ruimte voor versterkingen van de selectie. Bij uitschakeling resteert een troostprijs in de vorm van het UEFA-Cuptoernooi.

Een zege van PSV dient ook het nationaal belang. Volgend seizoen dreigt Nederland een plaats kwijt te raken in de Champions League, als gevolg van de matige resultaten in de afgelopen vijf jaar. De UEFA hanteert een ingewikkelde formule die het aantal plaatsen per land berekent. ,,We moeten in het algemeen belang denken'', zei PSV-voorzitter Van Raaij. Een opmerkelijke uitspraak van de man die voetbalminnend Nederland weinig plezier verschaft met zijn plannen voor de Euro League.

    • Jaap Bloembergen