Duur Select is toekomst Vedior

Vedior was gisteren aan de beurt om met de kwartaalcijfers te laten zien dat de Nederlandse uitzendbranche in een fikse dip zit.

Schoorvoetend geeft financieel directeur Zach Miles van Vedior toe dat de overname van zijn voormalige werkgever Select vorige zomer niet al te gelukkig is geweest. ,,Op dat moment zag het er echter goed uit. En we moesten wel. En nu? Het is geen ramp. We moeten leren omgaan met deze omstandigheden. Ik vind het speculatief om achteraf te zeggen dat we het beter anders hadden kunnen doen.''

Miles weegt zijn woorden, want juist met de overname van zijn Select heeft Vedior zich in de nesten gewerkt. In november vorig jaar lijfde het voor 3,8 miljard gulden het Britse concern in. Veel te duur, was al snel de conclusie van menig waarnemer. Maar Select, dat zich op specialismen als automatisering en de gezondheidszorg heeft geworpen, zag de winst in het derde kwartaal met bijna de helft stijgen, terwijl Vedior Europe, vooral door ,,teleurstellende'' resultaten in de Benelux, het resultaat met 38 procent zag teruglopen. En pikant genoeg doet juist de schuldenlast als gevolg van de Select-overname het Amsterdamse concern in het derde kwartaal in de rode cijfers (min 34 miljoen euro) belanden.

Van malaise in de uitzendbranche wil Vedior echter niet weten. En van een vergelijking met bijvoorbeeld Randstad wil het concern al helemaal niet horen. ,,Vedior is geen Randstad'', waren gisteren niet voor niets de eerste woorden die bestuursvoorzitter Tony Martin (ook al van Select) gisteren tot de financieel journalisten richtte. ,,Er zijn meer verschillen dan overeenkomsten'', beweerde hij in alle ernst. Eén duidelijke overeenkomst is in elk geval de beurskoers, die bij beide bedrijven al twee jaar aan een afdaling bezig is.

Randstad meldde vorige week onverwachts dit jaar een winst te verwachten van 160 tot 170 miljoen euro, tegen 207 miljoen een jaar eerder. De winstwaarschuwing, die leidde tot een koersdaling van 28 procent, is onder meer een gevolg van de stagnerende Nederlandse en Belgische uitzendmarkt. Net als de concurrentie worstelen Vedior en Randstad met de schaarste op de arbeidsmarkt en zien zij menig uitzendkracht in vaste dienst bij hun klanten komen. Weg klant, weg (elders inzetbare) uitzendkracht.

Toch heeft Martin van Vedior gelijk met z'n constatering dat er grote verschillen met Randstad bestaan. Randstad haalt zijn omzet voor een groot deel uit Nederland (ruim 40 procent, tegen Vedior 10 procent) en spitst zich nog toe op de traditionele uitzendkrachten. Vedior wil steeds meer het `gespecialiseerde' personeel aan zich binden. ,,Die specialisten zorgen nu voor 30 procent van de omzet en 45 procent van de winst'', aldus Martin. Over een paar jaar moet de inzet van specialisten als automatiseerders, verplegend personeel en onderwijskrachten de helft van de omzet opleveren.

Een ander belangrijk verschil tussen de twee bedrijven is de financiële situatie. De overname van Select hangt als een molensteen om de nek van Vedior. Bestuursvoorzitter Martin verklaarde gisteren dan ook activiteiten te willen verkopen om de huidige schuld van 1,5 miljard euro met de helft terug te brengen. Wat er zoal in de etalage komt te liggen, wilde de Brit gisteren nog niet kwijt.

Financieel analist Peter Bouw van Keijser Effecten denkt dat de verkoop van Vedior Nederland of mogelijk Vedior Benelux het meest voor de hand ligt. Zelfs het afstoten van het Franse Vedior Bis (43 procent van de omzet) sluit hij niet uit, maar voor Martin lijkt dit – ,,gezien de vele investeringen'' – een brug te ver.

Door de lage beurskoers blijft een nieuwe aandelenemissie lastig voor Vedior, maar uitsluiten wil het bedrijf deze optie niet. Juist de aanhoudend slechte prestaties op de beursvloer waren in augustus de aanleiding tot het vertrek van bestuursvoorzitter Gert Smit. In zijn kielzog vertrokken ook drie van de vijf commissarissen. Van acute geldnood is, ondanks de negatieve kasstroom dit jaar, in elk geval geen sprake, verzekerde financieel directeur Miles, Met de banken zijn voor de komende vijf jaar sluitende afspraken gemaakt.

En mocht het geld nou toch opraken, dan heeft Martin nog altijd zijn bedrijfspand achter de hand. Gisteren speculeerde hij serieus over het verlaten van het prijzige, maar gehuurde onderkomen van Vedior in Amsterdam-Zuid, te midden van banken als ING en ABN Amro. Voor Vedior hoeft het allemaal niet zo duur, zegt Martin. ,,We kunnen het onderverhuren.''

    • Stijn Hustinx
    • Erik van der Walle