Daewoo Motors is failliet

Autofabrikant Daewoo Motors, een van de grootste bedrijven in Zuid-Korea, is feitelijk failliet. Vanochtend heeft een groep banken, de grootste financiers van het concern, de kredietkraan dichtgedraaid. Reden daarvoor is dat de vakbond van Daewoo had geweigerd akkoord te gaan met het ontslag van 3.500 van de 19.000 personeelsleden, een ingreep die de directie onontkoombaar acht om te overleven. Scherpe inkrimping van het personeelsbestand vormde de kern van een reorganisatieplan.

Het voortbestaan van Daewoo hangt al enige tijd aan een zijden draad. Afgelopen maandag zag het bedrijf geen kans een betalingsverplichting van 77 miljoen dollar aan crediteuren na te komen. Die hadden vorig jaar al twee miljard dollar in Daewoo gepompt. De autofabrieken draaien op slechts 60 procent van hun capaciteit en er zijn al twee maanden geen salarissen uitbetaald. Naar verwachting zal het bedrijf snel uitstel van betaling aanvragen in de hoop dat een overname door General Motors of Fiat nog redding biedt.

Volgens een woordvoerder van Daewoo-Benelux zal het faillissement geen gevolgen hebben voor de autobezitter in Nederland. Zowel auto's als onderdelen blijven leverbaar. Daewoo zou gebruik maken van de Koreaanse faillissementswet die het bedrijf bescherming biedt.

DAEWOO: pagina 19