Cinestud wil `heden schrijven'

Uiteenlopende inspiratiebronnen hanteerde programmeur Reimer van Tuinenvoor zijn aflevering van het Cinestud International Student Filmfestival dat sinds 1960 in onregelmatige edities door de Amsterdamse, door studentenbeheerde bioscoop Kriterion wordt georganiseerd. Gevestigde namen als Roman Polanski, Martin Scorsese, Jim Jarmusch en Jane Campion vertoonden er hun studentenfilmpjes, wat het festival nog steeds zijn historische glans verleent. Maar niet de geschiedenis, maar het ongedefinieerde heden was voor de organisatoren van belang. Een onontkoombaar heden, zoals ze zelf zeggen. Daarmee met jeugdige bravoure en naïviteit het verleden van tafel vegend. Daartoe kozen zij grootsprakige citaten van onder meer popzanger Kurt Cobain, cineast Jean-Luc Godard, filosoof Martin Heidegger en filmtheoreticus Lev Manovich. Deze bieden een dwingend kader waarin de afzonderlijke letters van het woord `Cinestud' weer nieuwe woorden moeten vormen die iets duidelijk moeten maken over de stand van zaken in de cinema. Van de C van diezelfde cinema tot de D van digitaal, met thema'sals identiteit, nationaliteit, tijd en ruimte als de verschillende stations op die filmische reis.

Het is niet in de mode om je festival zo programmatisch op te zetten. Maar omgekeerd is een gebrek aan visie en sturing juist wat vaak aan de gevestigde festivals wordt verweten, dus het maakt wel nieuwsgierig of hetis gelukt. Alleen een blik op het hele festivalprogramma kan uitmaken of Van Tuinen werkelijk een betoog heeft weten op te bouwen met de ruim tachtig films die hij in acht themablokken vertoont. Een eerste kennismaking met de selectie gaf in ieder geval minder behaagzieke films te zien dan die er doorgaans op de Nederlandse filmopleidingen worden gepresenteerd. Eigenaardig is het daarom dat de tegelijkertijd met het festival van start gaande (door een tabaksfabrikant gesponsorde) Cinestud Filmtour zo'n atypische en vooral modieuze selectie uit de Nederlandse studentenfilmoogst van de afgelopen jaren bevat. Alleen de dit jaar ook al tijdens het Nederlands Filmfestival als beste studentenfilm van de Nederlandse Film en Televisie Academie bekroonde boertige modderkomedie Tinus en Henkie (Jeroen Annokkée) en de tot nu toe zeer onterecht onderbelicht gebleven falafel-western Dust van ex-Rietveld-Academiestudent Raimond Langeveld-Levy vallen daarin in gunstige zin op.

Cinestud. International Student Filmfestival Amsterdam. 10 t/m 18 november, Kriterion, Amsterdam, tel 020 330 45 46/623 17 08, www.cinestud.com

    • Dana Linssen