Christies `Mousetrap' zit vol malloten

Buiten huilt de wind om het huis en binnen zien we de hotelgasten arriveren die straks, stuk voor stuk, door Agatha Christie verdacht worden gemaakt. Er is een moord gepleegd, en het volgende slachtoffer bevindt zich hier in hotel Monskwell Hill – net als de dader. Achter het raam dwarrelt sneeuw. Iedereen die binnenkomt, heeft een sneeuwkraag. Uit de radio komt Miss Marple-muziek.

Eind deze maand zal er op de gevel van het St. Martin's Theatre in Londen een nieuw bord worden aangebracht. Waar nu nog `now in its glorious 48th year!' staat, moet er 25 november een jaar worden bijgeteld. The Mousetrap ging in 1952 in première en weet sindsdien niet van wijken. De halve eeuw is al in zicht. Dat halen wij dus nooit meer in. Wat daar een onverwoestbare traditie is geworden, is hier gewoon een ouderwets ogend toneelstuk waarmee een groep acteurs met tv-bekendheid een seizoen lang op tournee is.

De laatste Nederlandse versie van The Mousetrap dateert uit 1988, toen de Hollandse Comedie vooral mikte op de charme van een vergeeld decor en een speelstijl uit het society-genre. Nu maakt regisseur Peter Pluymaekers vaardig gebruik van filmtechnieken: titels op het voordoek, achtergrondmuziek om spanning op te wekken, en priemend licht om close-ups te maken. Maar tegelijk geeft hij zijn acteurs alle ruimte voor kluchtigheid op het niveau van het traditionele amateurtoneel.

Het resultaat is een miserabel misverstand. Rick Engelkes speelt als gastheer een mislukte imitatie van Basil Fawlty, Elle van Rijn is een hysterische gastvrouw en ook van de meeste gasten zijn malloten gemaakt. Dat er in Christies omhaal van woorden danig is geschrapt, lijkt me verstandig. Maar wat ervan is overgebleven, doet – met veel te moderne woorden als `klote-auto' en `panties' – slordig aan. Mij kon het, bij gebrek aan enige geloofwaardigheid, in elk geval niet veel schelen wie de moordenaar was.

Voorstelling: The Mousetrap, van Agatha Christie, door Joop van den Ende Theaterproducties. Spelers: Rick Engelkes, Elle van Rijn, Isa Hoes, Rutger le Poole, e.a. Vertaling: René Eljon. Decor: Misjel Vermeiren. Regie: Peter Pluymaekers. Gezien: 5/11 in Stadstheater, Zoetermeer. Tournee t/m 26/5. Inl. (0900) 3005000.

    • Henk van Gelder