Chirac wil snel actie tegen BSE

De Franse president Jacques Chirac heeft gisteren in een onverwacht televisie-optreden opnieuw en met klem gepleit voor het ,,zonder uitstel'' invoeren van een verbod op dierlijk meel als voedingsmiddel in de bio-industrie en voor systematische controle van al het slachtvee op BSE, de zogeheten `gekkekoeienziekte'.

Chiracs toespraak, een verscherping van een oproep die hij veertien dagen geleden ook al deed, maakt BSE en bestrijding ervan tot inzet van de politieke strijd tussen het staatshoofd en premier Lionel Jospin. De regering-Jospin roept op tot rust en wil met het treffen van eventuele maatregelen wachten op de bevindingen van AFSSA, de instantie die waakt over veiligheid en hygiëne van vleesproducten.

Met zijn ongebruikelijke optreden speelt het Franse staatshoofd in op de onrust van de Fransen over een toenemend aantal gevallen van BSE, die bij de mens een nieuwe variant van de hersenziekte Creutzfeld-Jacob kan veroorzaken. Veel schoolkantines hebben deze week besloten rundvlees van het menu te halen. De verkoop van rundvlees bij de grote supermarktketens is 20 tot 30 procent en bij sommige zelfs tot 40 procent teruggelopen. De verkoop van `groen' rundvlees is met 20 procent gestegen.

De onrust is ontstaan nadat supermarktketen Carrefour veertien dagen geleden een ton vleesproducten uit de schappen van 39 filialen verwijderde. Het vlees was afkomstig van een kudde, waarvan één dier achteraf aan BSE bleek te lijden. Mede door een intensiever testbeleid komen steeds meer gevallen van BSE aan het licht. De onrust nam deze week verder toe na uitzending van een televisieprogramma over een man die aan Creutzfeld-Jacob lijdt. Hij zou het derde, geregistreerde slachtoffer in Frankrijk zijn.

Premier Jospin reageerde gistermiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Assemblée onmiddellijk op de oproep van zijn politieke rivaal Chirac. Hij zei ,,zonder uitstel'' de noodzakelijke beslissingen te zullen nemen, maar ,,op serieuze en rationele wijze''. Anders dan Chirac moet Jospin rekening houden met de praktische en logistieke mogelijkheden van wenselijk beleid. Jospin wees dan ook opnieuw op de gevaren voor het milieu en de volksgezondheid die massale destructie van de voorraad dierlijk meel met zich meebrengt. In plaats van 130.000 ton karkassen zouden 700.000 ton karkassen verbrand moeten worden, met alle mogelijke gevolgen voor water- en luchtvervuiling vandien.