Beurshype VS over chipmaker

De Amerikaanse beurshype over nieuwe technologiebedrijven is nog niet voorbij, zo bleek gisteren bij de beursgang van chipmaker Transmeta. De koers van het aandeel verdubbelde gisteren tot 42,50 dollar (109 dollar). De emissie leek op geen enkele wijze te worden beïnvloed door de wat afwachtende houding van beleggers op de verkiezingsdag en het negatieve sentiment over enkele technologiefondsen, waaronder Oracle. Transmeta maakt chips die minder energie verbruiken dan de meeste concurrenten. Toch is onduidelijk hoe succesvol het product kan worden. Computerproducenten IBM, Compaq en Toshiba hebben afgezien van het gebruik van de chips van Transmeta. De beursgang leverde gisteren 273 miljoen dollar op, de beurswaarde op basis van de slotkoers lag rondom de 5 miljard dollar.

(Lucas Ligtenberg, New York)