Beurs wacht uitslag VS gespannen af

De Amsterdamse beurs nam vanochtend een afwachtende houding aan door de onzekerheid over de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen. De omzetten bleven laag.

De hertelling van de stemmen in Florida is slecht nieuws voor de beurs, zeggen handelaren. ,,Dan ontstaat in feite tien dagen een machtsvacuüm. De onzekerheid die daarmee gepaard gaat is over het algemeen slecht voor de koersen,' zegt handelaar R. Gooskens van HSBC Van Meer James Capel.

De bedrijven in de AEX halen ongeveer 30 procent van hun omzet in de Verenigde Staten. De uitkomst van de verkiezingen is van belang voor een aantal grote Nederlandse beursfondsen. Nog belangrijker echter is de reactie van de beurzen in de Verenigde Staten zelf, aldus Gooskens.

Ook handelaar R. van der Kort van marketmaker en hoekmansbedrijf Van der Moolen schreef de stilte op de beursvloer vanochtend toe aan de onzekerheid over wie de nieuwe president wordt. ,,Toen het er nog naar uitzag dat Bush zou winnen, zag je de aandelen over een breed terrein stijgen. Vooral ABN Amro, ING, en Philips profiteerden. Nu hebben de beleggers een afwachtende houding aangenomen. Een aantal verkooporders drukt de markt. Maar de omzet is opvallend laag.'

De fondsen die grote belangen hebben in de Verenigde Staten konden lichte winsten bijtekenen. Zo steeg Ahold, dat meer dan 50 procent van zijn omzet in Amerika behaalt, met 0,2 procent naar 33,58 euro. Ook Numico en Aegon klommen, met respectievelijk 0,1 en 1 procent.

Van der Kort ziet het als een voordeel dat de Republikeinen de meerderheid in het Congres hebben behouden. ,,Zelfs als Gore zou winnen, kan hij geen al te radicale maatregelen nemen. Dan zou het Congres dwars gaan liggen.'

De AEX-index noteerde vroeg in de middag 687,58 punten, wat neerkwam op een stijging van 0,1 procent. In het eerste uur van de handel had de beursgraadmeter nog ruim boven de 690 punten gestaan.

Een opvallende stijger vanochtend was VendexKBB, dat met 3,8 procent de meeste winst boekte onder de hoofdfondsen. Vroeg in de middag noteerde het fonds 14,75 euro.

Analist I. van Werkhoven van Friesland Bank Securities zag geen duidelijke oorzaak voor de koerssprong van het detailhandelsconcern. ,,Het fonds lijkt uit te bodemen op 14 euro. Vendex is de laatste weken erg bewegelijk, een uitschieter van rond de 4 procent is geen uitzondering.' Doordat ook de handel in Vendex erg mager is, kunnen een paar kooporders een grote invloed op de koers hebben, aldus Van Werkhoven.

Telecomconcern KPN behoorde vanochtend ook tot de stijgers, ondanks de verplichting door toezichthouder OPTA dat KPN zijn netwerk openstelt voor twee concurrerende bedrijven. Het fonds steeg met 1,8 procent naar 21,59 euro.