Berging lichamen Koersk gestaakt

De Russische autoriteiten hebben de bergingsoperatie bij de Russische kernonderzeeër Koersk gisteren gestaakt. Wegens het ruwe weer en de gevaren die de Russische en Noorse duikers lopen bij het zoeken in de zwaar gehavende Koersk is besloten niet verder te gaan met het zoeken naar de lichamen van 118 opvarenden. Het Noorse Regalia-platform, van waaruit de operatie achttien dagen lang werd geleid, is op de terugweg naar Noorwegen.

Een parlementaire commissie onder leiding van vice-premier Ilja Klebanov moet op basis van de bij de berging verkregen informatie de oorzaak van de ramp vaststellen. De Russische president Poetin heeft verklaard dat het werk van de commissie ,,zo transparant mogelijk'' zal zijn. Eerder kreeg de vloot en het Kremlin een storm van kritiek te verduren wegens desinformatie rond de ramp en de klunzige aanpak van de reddingsoperatie.

De Koersk zonk op 12 augustus bij vlootoefeningen na twee krachtige explosies naar de bodem van de Barentsz Zee. Alle opvarenden kwamen om. Hoewel de Russische vloot een botsing met een NAVO-onderzeeër als oorzaak heeft genoemd, wijzen seismische gegevens op een explosie in een torpedobuis na een mislukte lancering. Ook is geopperd dat de Koersk is geraakt door een raket van de Russische kruiser Peter de Grote.

Door de enorme ravage in de Koersk kwamen Noorse en Russische duikers deze week nog geen twee meter vooruit in het vierde compartiment. Na overleg werd besloten geen poging te doen het vijfde compartiment te openen. Nog meer gaten in de romp van de Koersk kunnen een latere poging om het wrak van de zeebodem te lichten in gevaar brengen. Die bergingspoging heeft mogelijk volgend jaar plaats. Twee marineschepen houden in de tussentijd de Koersk in de gaten.

Eerder wisten duikers wel twaalf lichamen te bergen in het negende compartiment, achterin de Koersk. Uit een handgeschreven briefje van een bemanningslid bleek dat ten minste 23 bemanningsleden uren na de ramp nog in leven waren. Zij zouden zijn omgekomen door verstikking.