Angst en twijfel hypnotiseren Wall Street

Wall Street hield gisteren al zijn adem in voor de bizarre presidentverkiezingen, en dreigt nu in ademnood te raken. Een verslag vanaf de vloer.

Veertienduizend wil hij er hebben, de handelaar van Merill Lynch. Morgan Stanley komt aangesneld en vraagt juist aandelen in het farmacieconcern Eli Lilly in een dalende markt. Michael Stern, `specialist' in Lilly op de New York Stock Exchange, knoopt beiden aan elkaar op 89,25 dollar, terwijl hij tegelijkertijd twee anderen te woord staat. Sterns klerk voert in rap tempo orders uit.

Het is een komen en gaan van handelaren bij het cirkelvormige eiland van het Nederlandse beursbedrijf Van der Moolen, een van de vier grootste specialisten op Wall Street die de beurshandel draaiend houden. We zijn in de `garage', een van de vier onderling verbonden vloeren van de beurs. Duizenden beeldschermen in een kakafonie van kleuren en getallen, evenveel krioelende handelaren, specialisten en klerken lopen als mieren door elkaar. Roepen, praten, telefoneren, dealen.

Vandaag, zegt Stern, is een rustige dag.

Voelt Wall Street overdag al aan wat de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt? In het verleden vaak wel, maar ditmaal niet. Bush gaat de dag in als favoriet, en Wall Street stemt overweldigend Republikeins. Maandag eindigde het Dow Jones-gemiddelde nog anderhalf procent hoger, en bedrijven die worden geacht goed te boeren onder Bush of te lijden onder Gore – zijn toen fors gestegen: de grote oliemaatschappijen, Microsoft dat politiek onder vuur ligt, de farmaciebedrijven Merck en Pfizer. En Eli Lilly, dat maandag bijna twee procent steeg in de verwachting dat er straks geen Democratische president meer is die de sector het leven zuur zal kunnen maken. Bush belooft vergoeding van medicijnen voor alle Amerikanen.

Maar om drie uur 's middags op verkiezingsdag is de twijfel enorm. Handelaren zeggen voor het eerst rekening te houden met Gore. Het aandeel Lilly heeft op 88,13 dollar een groot deel van zijn winst van maandag opgegeven. ,,Ho, hij valt.'' Onder 88 nu. ,,Tienduizend op 87,81'', klinkt het van een van de vier mannen die Stern, een verbijsterend eiland van rust, nu omringen. Een vijfde handelaar komt erbij, schrijft een verkoopopdracht op een briefje, dat na verwerking verdwijnt in de gleuf van de bus bij Stern. Dat is een short guy, zegt Stern. Iemand die door op voorhand te verkopen een positie tegen Lilly inneemt. Merill Lynch staat er ook al weer, met een koopopdracht als Lilly de 89 weer haalt. ,,Maar daar ziet het niet naar uit'', geeft de handelaar toe, terwijl Lilly zakt naar 87,56.

Hij krijgt gelijk. Het aandeel Eli Lilly eindigt om vier uur op 87,25 dollar, bijna drie procent lager dan het slot van maandag. Een voorteken? Heel Amerika tast dan nog in het duister over de uitslag. En zowel Microsoft, de oliesector als de tabaksindustrie zijn juist wat hoger. De verdeeldheid van de Bush-fondsen weerspiegelt zich in de index: de Dow stijgt een vrijwel onzichtbare 0,23 procent. De Nasdaq is onveranderd op een markt die gehypnotiseerd is door onzekerheid.

Pas ver na middernacht zal blijken dat die hypnose zich zal gaan uitstrekken tot de verkiezingen zelf: onbeslist tot de laatste stem in Florida zal zijn herteld. En dus zal ook de marktreactie van vandaag verward zijn. Beleggers weten dat de markt het altijd het beste heeft gedaan onder een verdeeld Washington: aandelen stegen altijd fors bij een Republikeinse president die in evenwicht werd gehouden door een Democratisch Congres. Maar ze stegen het allerhardst bij een Democratische president en een Republikeins Congres.

Eén troost is er temidden van alle onzekerheid over de uitslag. De markt weet dat er ondanks alle veranderingen op het politieke front, één constante blijft. De belangrijkste man in de VS zal blijven zitten waar hij zit: Alan Greenspan, de al bijna mythische voorzitter van de centrale bank en het symbool van de economische voorspoed en de stijgende beurskoersen.

Vandaag zal Van der Moolens Micheal Stern het ongetwijfeld drukker krijgen dan gisteren, nu de beurs ten prooi kan vallen aan speculaties en nu posities die gisteren zijn ingenomen door beleggers vewarring zullen opleveren. Dankzij een handvol onzekere stemmen ten zuiden van Wall Street, in Florida. Dat wordt een dag van knopen ontwarren, orders terugnemen en vooral goed luisteren naar elk sprankje nieuws van het verkiezingsfront. En die short guy in aandelen Eli Lilly van dinsdag? Die gaat een nogal nare dag tegemoet.

    • Maarten Schinkel