Ahrend en Samas wijzen Buhrmann af

Het eerste officiële overleg over het overnamebod dat handelshuis Buhrmann wil uitbrengen op de combinatie Ahrend-Samas, groothandelaren in kantoorartikelen, is gisteren op niets uitgelopen.

Dat heeft een woordvoerder van Buhrmann bevestigd. Zowel Ahrend als Samas wilde vanochtend niet reageren op de gesprekken die bestuursvoorzitter F. Koffrie van Buhrmann gisteren voerde met zijn collega's van van Ahrend en Samas, H. Koenders en H. de Mos. Ahrend en Samas beraadden zich volgens een woordvoerder van Samas vanochtend nog op een gezamenlijke verklaring die de bedrijven later vandaag wilden uitgeven.

Buhrmann toonde zich wel bereid op een toelichting op het vastlopen van de besprekingen, die een vijandig bod van Buhrmann op de twee kleinere concurrenten een stap dichterbij heeft gebracht. In het gisteren gevoerde overleg hebben de bestuurders van Ahrend en Samas aangedrongen op een afkoelingsperiode van zes weken, waarbij Buhrmann alle voorbereidingen op een eventueel vijandig overnamebod zou moeten staken. Buhrmann heeft dit voorstel van de hand gewezen omdat alle betrokkenen hierdoor te lang in onzekerheid zouden worden gehouden. Het tegenvoorstel van Buhrmann om een week bedenktijd in acht te nemen was voor Ahrend en Samas niet bespreekbaar, waarna beider bestuursvoorzitters het overleg afbraken.

Buhrmann kondigde een week geleden aan een openbaar bod voor te bereiden op de twee concurrenten, die een maand geleden besloten met elkaar te fuseren. Bij de aankondiging ervan lieten Samas en Ahrend al doorschemeren niets in samenwerking met het grotere Buhrmann te zien. Het was een uitlating die Samas-voorzitter De Mos vorige week nog eens duidelijk herhaalde toen hij na de bekendmaking van de overnameplannen van Buhrmann ironisch opmerkte: ,,Als iemand in Amsterdam Zuid-Oost in zijn eentje beslist wat het beste is voor Ahrend en Samas, dan vind ik dat knap.''

Niettemin waren met name de grootaandeelhouders van Samas sterk geporteerd voor een gesprek met Buhrmann over een eventuele overname, aangezien Buhrmann bereid bleek tot een overnamepremie van circa 50 procent boven de beurskoers van Ahrend en Samas daags voordat ze op 4 oktober hun fusiebesprekingen bekendmaakten.

Een formeel bod bleef vorige week nog uit omdat dit door Ahrend en Samas als vijandig zou worden betiteld. Buhrmann-bestuursvoorzitter Koffrie was er toen nog alles aan gelegen om de ,,zaak in goede harmonie te regelen''.

Buhrmann bevestigt dat het bedrijf volgende week een vergadering heeft met de vakbonden. Pas daarna kan er een eventueel bod door Buhrmann op de onwillige concurrenten worden uitgebracht. Het concern volgt wat dat betreft de regels van de SER-fusiecode, die vereisen dat eerst met de `doelwit'-bedrijven en de bonden moet worden gesproken voordat een bod mag worden gedaan.