Advocaat in het nauw na uitschakeling

Ondanks royale investeringen in de afgelopen jaren is Glasgow Rangers er opnieuw niet in geslaagd de tweede ronde van de Champions League te bereiken. Het team van Dick Advocaat kwam tegen Monaco niet verder dan een gelijkspel (2-2), terwijl een overwinning noodzakelijk was.

De vormcrisis, die mede veroorzaakt wordt door blessures, bleek zich op Europees niveau te wreken voor de ambitieuze voetbalclub uit Glasgow. Advocaat wacht gelaten de reactie af van de Schotse clubleiding en de aanhang. ,,Als zij iets anders willen, is dat meer hun probleem dan het mijne.''

De Hagenaar zag tot zijn afgrijzen dat zijn ploeg de mogelijkheden niet benutte. ,,We hadden een droomstart en kregen daarna vijf, zes grote kansen. Die móet je op dit niveau uitspelen, zeker die van Ronald de Boer en Mols. Monaco kreeg pas in de 36ste minuut de eerste kans en maakte 1-1.'' De openingstreffer voor de blauwe witte-brigade kwam al vroeg door een treffer van Miller. Vervolgens kopte Da Costa de gelijkmaker in uit een hoekschop van Simone.

In de tweede helft kwam de ploeg uit Glasgow door een doelpunt van Mols en doorkoppen van Ronald de Boer weer snel op voorsprong, maar de Rangers gaven die weer uit handen door een treffer van Simone. ,,Onze laatste man had vrijheid, maar ging lopen en passte verkeerd. Monaco passte in de diepte en het was voorbij'', analyseerde Advocaat, die voorsprong met verdedigend spel tevergeefs probeerde te behouden. ,,We hebben de laatste twee jaar in Schotland alles gewonnen wat er te winnen valt en in Europa is de naam Rangers ook weer een beetje ingeburgerd.''

Miller vormde in de aanval een duo met Mols, die tegen St. Mirren na een hernieuwde blessure zijn rentree in het basiselftal maakte. Van de Nederlanders stonden ook Ronald de Boer, Ricksen en Numan in het team. Van Bronckhorst was niet fit genoeg om te spelen, Konterman zat een schorsing uit.

Als nummer drie gaan de Rangers wel door naar het toernooi om de UEFA-beker. Voor Monaco is de rol internationaal geheel uitgespeeld. In de groep speelden Galatasaray en Sturm Graz in Turkije eveneens 2-2. Voor beide ploegen was dat voldoende voor de volgende ronde. Dat bleek ook in de laatste minuten toen de bal door de Oostenrijkers traag werd rondgespeeld zonder dat Galatasaray de middenlijn passeerde. Sturm Graz, dat nooit eerder zo ver kwam, had in de voorronde nog Feyenoord uitgeschakeld. Door de rode kaart van Emre eindigde Galatasaray het duel met tien man.

In groep B waren Lazio en Arsenal al zeker van kwalificatie. De Italianen, voornamelijk spelend met hun tweede keus, sloten af in stijl door te winnen bij Spartak Praag (1-0). Routinier Ravanelli was matchwinner. Arsenal, zonder Bergkamp (vliegangst), met Kanu, liet het afweten bij Shaktar en verloor met 3-0. De Engelsen waren niet erg gemotiveerd door de lange reis naar een oninteressant oord. De Oekraïners eindigden daardoor toch nog op de derde plaats. Leverkusen speelde gelijk bij Sporting in Lissabon (0-0).