Winst van Rugova bevestigd

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft gisteren de definitieve resultaten vrijgegeven van de recente gemeenteraadsverkiezingen in Kosovo.

De resultaten bevestigen de voorlopige uitslagen, zoals ze kort na de verkiezingen van 28 oktober al bekend werden. De Democratische Liga van Kosovo, de partij van de gematigde Ibrahim Rugova, kreeg 58 procent van de stemmen; de LDK kreeg de absolute meerderheid in 21 van de dertig gemeenten van Kosovo. De Democratische Partij van Kosovo (PDK) van Hashim Thaçi, de voormalige leider van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, kreeg 27,3 procent van de stemmen en controleert zes gemeenten. De eveneens uit het UÇL voortgekomen Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK) van de vroegere UÇK-commandant Ramush Haradinaj eindigde met 7,7 procent van de stemmen op de derde plaats. De rest van de stemmen, zeven procent, ging naar een reeks kleinere partijen.

De LDK won de gemeenteraadsverkiezingen vooral als gevolg van de verdeeldheid onder de politieke erfgenamen van het UÇK, die drie verschillende, onderling rivaliserende politieke partijen hebben gevormd. Bovendien bleken PDK-leider Thaçi en AAK-leider Haradinaj niet in staat de kiezers in het politieke midden en het stedelijke electoraat aan te spreken. Met name de PDK speelde daarnaast de arrogantie parten waarmee activisten van de partij sinds het eind van de oorlog om Kosovo en de intocht van de vredesmacht KFOR op lokale basis de macht in handen hebben genomen, zich doorgaans beroepend op hun heldhaftige UÇK-verleden.