Werkloosheid Duitsland onder 9 procent

De werkloosheid in Duitsland is de afgelopen maand iets afgenomen, van 9 tot 8,9 procent van de beroepsbevolking. Het is voor het eerst in zes jaar tijd dat het werkloosheidspercentage onder de 9 is uitgekomen. Vorig jaar oktober lag de werkloosheid op 9,9 procent.

Het aantal werklozen, niet gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, zakte van 3,68 miljoen tot 3,61 miljoen, zo heeft het Duitse arbeidsbureau gisteren bekendgemaakt. De directeur van het arbeidsbureau, Bernard Jagoda, noemde de opleving van de conjunctuur en het arbeidsmarktbeleid van de overheid als oorzaken voor de verbetering. Bondskanselier Gerhard Schröder, die eerder dit jaar een belastinghervorming heeft doorgevoerd en bezig is met een herziening van het pensioensysteem, heeft aangekondigd dat hij het aantal werklozen voor 2002 wil terugbrengen tot minder dan 3,5 miljoen. De problemen zijn nog het grootst in het oosten van Duistland. Daar daalde het percentage van 16,6 tot 16,1 procent. In het westen daalde de werkloosheid van 7,2 tot 7,1 procent.