Versatel stopt met internet in Duitsland

Versatel stopt definitief met zijn Duitse internetdienst Sonne (internet tegen een vast tarief). Het telecombedrijf uit Amsterdam wil verdere verliezen na het derde kwartaal voorkomen. De dienst, die slechts zes maanden heeft bestaan, leed onder de hoge netwerkkosten in Duitsland en had onvoldoende inkomsten.

Sonne heeft Versatel 18 miljoen euro (39,6 miljoen gulden) gekost. Daarvan is 10 miljoen euro gebruikt voor de promotie van de dienst. De rest ging op aan interconnectiekosten, die hoger waren dan verwacht. Versatel heeft een eigen netwerk in Duitsland, maar moest door de grote belangstelling voor Sonne veel netwerkcapaciteit bijhuren.

Versatel vroeg een vaste vergoeding voor de internetdienst, terwijl het gemiddeld gebruik per klant groter bleek dan verwacht. In totaal telde de dienst 50.000 gebruikers. ,,Gezien de verliezen, gerelateerd aan de flat fee internetdienst in Duitsland, is te concluderen dat de beslissing om Sonne te lanceren achteraf gezien niet de juiste is geweest'', aldus Versatel-topman Raj Raithatha in een verklaring vanochtend.

Versatel boekte in het derde kwartaal een nettoverlies van 162,8 miljoen euro, tegenover 90,1 miljoen euro in het tweede kwartaal. Volgens Versatel zijn de grotere verliezen hoofdzakelijk het gevolg van valutaschommelingen en van de eenmalige kostenpost in verband met Sonne. Zonder deze lasten zou het nettoverlies in het derde kwartaal zijn uitgekomen op 92,1 miljoen euro.

De beurs reageerde gisteren, voor bekendmaking van de cijfers, al negatief. De koers van Versatel daalde met 9 procent. Vanochtend daalde de koers opnieuw met ruim 10 procent tot rond de 20 euro.

De omzet in het derde kwartaal steeg in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar met 174 procent tot 48,5 miljoen euro.

Versatel is voornamelijk actief op de zakelijk markt en levert internet- en datadiensten aan het midden- en kleinbedrijf. Het aantal zakelijke klanten groeide in het voorbije kwartaal met zo'n 7.500 tot ruim 50.000.