Tweeling Jody en Mary gescheiden

De Britse Siamese tweeling `Jody' en `Mary' is gisteren en vandaag met een zwaar omstreden operatie gescheiden. Daarbij is Mary, de zwakste van de twee, volgens verwachting gestorven. Judy is nu in een kritieke maar stabiele toestand.

Dit heeft het St Mary's-ziekenhuis in Manchester vanmiddag bekend gemaakt.

De operatie is tot het laatste op ethische en religieuze gronden aangevochten, onder meer door de katholieke ouders van de in september geboren meisjes. De operatieve scheiding duurde twintig uur en eindigde vanochtend om vijf uur.

Dat Mary zou sterven stond van tevoren zo goed als vast. De twee meisjes waren aan het onderlichaam met elkaar verbonden. Jodie was de enige met een hart, dat tot gisteren Mary in leven hield. Dat hart was echter te zwak om de bloedsomloop in beide lichamen te onderhouden als de meisjes groter zouden worden. Zonder operatie zouden beiden daarom binnen enkele maanden sterven, dachten artsen. Mary stierf ,,ondanks de inspanningen van het artsenteam'', aldus het ziekenhuis.

De operatie kon definitief doorgaan toen hun ouders in september besloten niet bij het Hogerhuis in beroep te gaan tegen de gerechtelijke beslissing dat de operatie wettig is, ook al zou die aan de zwakste van de twee, Mary, het leven kosten. De anonieme katholieke ouders, afkomstig van het eiland Gozo bij Malta, vonden dat het lot van de twee in Gods handen lag en waren tegen een operatie. Ze werden daarin gesteund door de aartsbisschop van Westminster, Cormac Murphy-O'Connor, en door verscheidene actiegroepen in binnen- en buitenland.

Een lager beroepshof oordeelde echter dat een operatie met de dood van Mary als gevolg wettig was, omdat nietsdoen zou inhouden dat artsen actief meewerken aan de onnodige dood van Jodie, hetgeen wel onwettig zou zijn. Voor de operatie zeiden artsen dat Jodie zo goed als zeker gehandicapt zal blijven en verdere operaties moet ondergaan.

Jody en Mary zijn overigens niet de echte namen van de tweeling.