Trump bouwt toren in Berlijn

Wie nog mocht twijfelen aan de ambities van Berlijn tot metropool uit te groeien, kan opgelucht ademhalen. Onroerend goedmagnaat Donald Trump uit New York heeft zijn oog op de Duitse hoofdstad laten vallen en het stadsbestuur haalt het symbool van het Amerikaanse kapitalisme met open armen binnen.

Berlijn heeft de onroerend goedtycoon uitgenodigd op de beroemde Alexanderplatz een eigen Berlin Trump Tower te ontwikkelen. De Amerikaan mag zelfs, bij wijze van uitzondering, hoger bouwen dan de toegestane 150 meter. De enige voorwaarde is dat Trump Tower geen concurrentie oplevert voor de populaire televisietoren, de Fernsehturm. De smalle rood-witte televisietoren met z'n ronde bol is liefst 368 meter hoog.

Gisteren waren twee medewerkers van de Trump-Groep in Berlijn om met het stadsbestuur over de investering 900 miljoen tot een miljard mark te praten. In opdracht van Berlijn heeft de architect Hans Kollhoff een ontwerp gemaakt dat voorziet in vernieuwing van de Alexanderplatz, het grote chaotische plein middenin Oost-Berlijn dat wereldwijd bekend is geworden door Alexander Döblins roman `Berlin Alexanderplatz'.

In het ontwerp van Kollhoff kunnen op het plein tien wolkenkrabbers ontstaan tot 150 meter hoogte. Donald Trump zou naar verluidt het liefst een flat van bijna 200 meter bouwen. Lager bouwt de 54-jarige Amerikaan zelden.

Momenteel bouwt Trump in New York een 260 meter World Trump Tower. Het hoogste gebouw in heel Berlijn is het Forum Hotel, 143 meter hoog, dat op de Alexanderplatz staat. Trump plant een wolkenkrabber, die appartementen herbergt, kantoorruimte, een hotel en een congrescentrum. Komend jaar al kan met de bouw worden begonnen. Om de Berlijnse onroerend goedbranche niet tegen de haren te strijken, zal gezocht worden naar buitenlandse huurders.

    • Michèle de Waard