Topman van WOL laat zijn opties lopen

Bestuursvoorzitter James Kinsella van World Online moet bij de overname door het Italiaanse Tiscali een winst op zijn opties van bijna 11 miljoen gulden laten lopen. Verzilvering van de opties zou Kinsella op een grote aanslag van de fiscus komen te staan.

Vroegtijdig uitoefenen van opties is in Nederland fiscaal onaantrekkelijk gemaakt. Kinsella, die in mei aantrad als topman, compenseert de fiscale tegenslag ten dele doordat hij als tweede man van Tiscali/World Online een groot pakket opties krijgt in de nieuwe combinatie. De opties van Kinsella (2,4 miljoen stuks) geven hem kooprechten op circa een procent van de aandelen Tiscali.

Kinsella's huidige optiepakket (5,7 miljoen stuks) geeft hem recht op twee procent van de aandelen World Online. Een derde van dat pakket (1,87 miljoen opties) is zoals dat heet in the money. Dat betekent dat de huidige beurskoers van World Online (14,65 euro) hoger is dan de prijs waarvoor Kinsella de aandelen zou mogen kopen (12,50 euro, de uitoefenprijs). In het gisteren gepubliceerde prospectus van de overname van World Online staat dat Kinsella ,,meer belasting zou moeten betalen op zijn opties die out of the money zijn [de uitoefenprijs is hoger dan de beurskoers] dan hij zou verdienen op de opties die in the money zijn''.

Als tweede man van Tiscali krijgt Kinsella een nieuw optiepakket. Nadeel daarvan is de uitoefenprijs van de nieuwe opties: de gemiddelde koers van het aandeel Tiscali in de maand voordat hij de opties krijgt. Bij Tiscali mag Kinsella zijn opties de komende drie jaar uitoefenen in drie gelijke tranches.