Teleurstelling bij verzorger Voet over eis

Niet de renners maar de begeleiders van de wielerploeg Festina worden gestraft in het dopingproces in Lille.

Volgens openbaar aanklager Gérard Vinsonneau weegt dopingnetwerk zwaarder dan dopinggebruik tijdens het juridisch onderzoek. Daarom ging coureur Richard Virenque vrijuit en werden tegen oud-verzorger Willy Voet en oud-ploegbaas Bruno Roussel voorwaardelijke straffen en boetes geëist.

Virenque wordt door de aanklager niet verantwoordelijk gehouden voor de organisatie van verboden middelen, hoewel de meeste getuigen hem de spin in het dopingweb hadden genoemd. Na twee jaar ontkennen heeft Virenque vorige maand toegegeven dat hij ook doping gebruikte bij Festina. Volgens de aanklager is het Franse wieleridool met de publiekelijke bekentenis voldoende gestraft. ,,Ik kan niet bewijzen dat alle gebruikers ook handelaars zijn'', verklaarde Vinsonneau zijn overweging.

Tegen de Belgische oud-verzorger Voet, die in de zomer van 1998 werd aangehouden met een auto vol doping, werd een voorwaardelijke gevangenisstraf van veertien maanden geëist. Hij moet ook tienduizend gulden boete betalen. Tegen de Franse oud-ploegleider Bruno Roussel werd een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden en een boete van zeventienduizend gulden geëist.

De Belgische verzorger Jef D'hont, die onder andere bij de Duitse sponsor Telekom werkzaam was, kreeg twaalf maanden voorwaardelijke celstraf en zesduizend gulden boete. D'Hont is het slachtoffer van verschillende getuigenissen. Hij heeft altijd ontkend doping te verstrekken. ,,Omdat ik Vlaming ben en weiger het spel mee te spelen. Ze kunnen allemaal m'n kloten kussen,'' aldus de woedende reactie van D'Hont.

Voet heeft na zijn aanhouding door de Franse douane vrijwel meteen toegegeven dat bij Festina jarenlang structureel doping werd gebruikt en verhandeld. Tijdens het proces in Lille probeerde hij duidelijk te maken dat de halve wielerwereld dezelfde werkwijze hanteert. Voet toonde zich teleurgesteld in de strafeis. Hij heeft zijn hoop gevestigd op onderzoeksrechter Daniel Delegove, die binnenkort uitspraak doet. ,,Ik dacht dat ik het onderzoek aardig op weg had geholpen, maar veel heeft het me niet opgeleverd. Ik ben verschrikkelijk door het slijk gehaald'', zei Voet gisteren.

Volgens advocaat Boussier van de Franse douane, die de auto van Voet destijds onderschepte, had de voormalige verzorger voor zijn beurt gesproken. ,,Hij gaf informatie om zijn eigen fouten te maskeren.''

Volgens aanklager Vinsonneau heeft Voet zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik. ,,Hij achtte zich verheven boven de wet. Ik ken niemand die met zoveel plezier doping vervoerde. De renners werden er ingeluisd.''