Stadionverbod schaatscoach

Oud-gewestelijk trainer Lou Bethlehem heeft een stadionverbod opgelegd gekregen van directeur Marijke Migo van Thialf in Heerenveen. De oud-trainer van onder meer Ids Postma, Annamarie Thomas en Falko Zandstra, werkte 22 jaar bij Thialf als administrateur. Vorig jaar raakte hij zijn baan kwijt. De kantonrechter bepaalde dat hij recht had op een afkoopsom.

Volgens Bethlehem begonnen daarna de ,,treiterijen''. Directeur Migo zegt dat Bethlehem het stadionverbod is opgelegd omdat hij ,,rancuneus'' zou zijn. De oud-schaatscoach zegt door het verbod gedupeerd te zijn, omdat hij was gevraagd een jeugdig Pools schaatstalent te begeleiden. Bethlehem, lid van verdienste van het Gewest Friesland, deed zijn beklag over het stadionverbod bij de gemeente Heerenveen. Die zegt hier echter niet over te gaan. ,,Maar ik ben toch geen hooligan'', aldus de oud-trainer.

Van de zomer schreef Bethlehem een brief aan de gemeente Heerenveen, waarin hij wees op de gevaren van de 20.000 liter ammoniak die bij Thialf onder de 400-meterbaan liggen. ,,Ik liep als omwonende risico. De koelsystemen zijn al meer dan dertig jaar oud. Een paar jaar geleden stroomde 1.000 liter ammoniak weg. Vogels en vissen gingen dood. Dat kan weer gebeuren.''

Over drie weken worden de uitkomsten bekend van een onderzoek, dat de gemeente Heerenveen laat uitvoeren. Volgens directeur Migo voldoet Thialf aan alle milieueisen. Bovendien wordt een nieuw koelsysteem ontworpen waarvoor geen ammoniak nodig is.