Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over o.a. de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht en wat de partij Leefbaar Utrecht na 2 jaar heeft bereikt. Verder natuurfotograaf Fred Hazelhoff en natuurlijk de verkiezingen in de VS. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de Amerikaanse verkiezingen en peilingen uit een cowboycafé in Texas, de thuisbasis van Bush en bij een lokaal radiostation in Tenessee, de geboortegrond van Gore. Ned.1, 20.30-21.01u.

Nova. Hele uitzending over de Amerikaanse verkiezingen en prognoses over de uitslag. Ned.3, 22.30-22.57u.

Panorama. Over George Bush en Al Gore die de volgende president van de Verenigde Staten willen worden. Afl.: De volgende president. Canvas, 23.00-23.50u.

Amerikaanse presidentsverkiezingen. In deze gezamenlijke uitzending van NOS, 2 Vandaag, Netwerk en Nova uitslagen, reportages, interviews en reacties van deskundigen. Vanuit Washington geeft correspondent Charles Groenhuijsen verslag. Ook BBC1, CNN, ARD, ZDF en BBC World geven rechtstreeks verslag. Ned.2, 0.25-tot duidelijk is wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van Kees Wijngaarden, misschien wel de netste dakloze van Utrecht, soapacteur Mohammed Chaara wiens islamitische geloof liefdes- en kusscènes verbiedt en dierenfilmer Ton van Zetten. Ned.3, 20.00-20.30u.

Holiday 2000. Onder andere over de Britse badplaats Weymouth die een facelift heeft ondergaan. Verder een trip naar Singapore, het eiland Tioman en een cruise langs Nederlandse waterwegen. BBC1, 20.00-20.25u.

Noorderlicht. In 1871 werd door Eugene Schieffelin de Acclimatisation Society in New York opgericht. Deze instelling hield zich bezig met de import van Europese planten en dieren naar Amerika. Het verhaal wil dat hij alleen vogels die in het werk van William Shakespeare werden genoemd van hem ingevoerd mochten worden. Schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt onderzoekt in New York wat er waar is van dit verhaal. Afl.: Shakespeare's vogels. Ned.3, 20.30-21.00u.

Post zuid – portret van een huisartsenpost. Over de stijgende werkdruk van de Nederlandse huisartsen. Op Rotterdam-Zuid namen huisartsen daarom drie jaar geleden het initiatief huisartsenwerk buiten kantooruren centraal te regelen. Ned.3, 21.00-21.30u.

Vinger aan de pols. Slot van een drieluik over cystic fybrosis, ook wel taaislijmziekte genoemd. Ned.1, 22.22-22.57u.

37°. In de VS proberen rechtenstudenten nieuwe bewijzen te verzamelen om ter dood veroordeelden vrij te krijgen. ZDF, 22.30-23.00u.

Global Warming. Over de grootste uitdaging van deze tijd, de strijd tegen de opwarming van de aarde. Tegen het jaar 2100 zou de situatie catastrofale vormen kunnen aannemen. Wat de individuen en gemeenschap moeten doen om onze planeet te redden. NGC, 23.00-24.00u.

Children of the liberation – Everyman. Over Nederlanders die ruim vijftig jaar na de bevrijding nog altijd op zoek zijn naar hun onbekende Engelse vader. De Britse veteranen willen er vaak niet over praten. In Nederland zijn circa 7.000 buitenechtelijke kinderen verwekt. Ook komen enkele moeders aan het woord. Afl.: Children of the liberation. BBC1, 23.35-0.25u.

Mythen der mensheid. Zie TV-Vooraf. Ned.1, morgen, 17.05-18.10u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Met Amerikadeskundige Maarten van Rossem, Theo van Berkestijn over euthanasie en Annie Koning over de opvang van Dordtse drugsverslaafden. Ned.1, 21.01-21.50u.

Barend & Van Dorp. In verband met de Amerikaanse verkiezingen een lange uitzending met o.a. Joost Zwagerman, correspondent Max Westerman in New York, Edith Mastenbroek in Washington, Bernard Hammelburg, Leon de Winter, Xaviera Hollander, Marnix van Rij, Donald Jones, Ronald Giphart en Willem de Ridder. Bovendien beelden uit het Kurhaus in Scheveningen waar de verkiezingen worden gevolgd met in Nederland wonende Amerikanen. Muzikale optredens van Skik. RTL4, 22.45-tot bekend is geworden wie de nieuwe president is.

MUZIEK

Het andere gezicht. Portret van Hartmut Haenchen. Zie TV-Vooraf. Ned.1, 21.50-22.14u.

Pitch. Aandacht voor choreografe Ea Sola en haar danstheaterproductie met veertien oude Noord-Vietnamese plattelandsvrouwen en wereldmuziek uit Nijmegen met een sessie van Cheb Aïssa (Algerije), Richard Bona (Kameroen) en Arto Tunçboyaciyan (Armenië). Ned.3, 23.40-0.32u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Valencia - Heerenveen in de Champions League. Na deze wedstrijd een nabeschouwing en samenvattingen van de andere wedstrijden. Ned.2, 20.00-23.45u.

FILM

Le bon plaisir (Francis Girod, 1983, Frankrijk). Spel van Catherine Deneuve, Jean-Louis Trintignant en Michel Serrault behoort tot troeven van politieke thriller over vanwege buitenechtelijke verhouding en bastaardzoon chantabele minister-president. TV5, 18.15-20.00u.

The Spy Who Loved Me (Lewis Gilbert, 1977, VS). Derde James Bondfilm met Roger Moore. Samen met Russische spionne Barbara Bach bestrijdt hij de megalomane Curd Jürgens. Ook met het stalen gebit van Richard Kiel. SBS6, 20.30-23.10u., onderbroken door reclame en nieuws.

Oh, Heavenly Dog (Joe Camp, 1980, VS). Fantasie-komedie. Privé-detective Chevy Chase reïncarneert als hond en lost zijn eigen moord op. Ook met Jane Seymour, Omar Sharif. Morgen, SBS6, 15.105-16.55u., onderbroken door reclame.