Schuld zet Vedior aan tot verkoop

Uitzendconcern Vedior zet een deel van de activiteiten in de etalage. Met de opbrengst wordt de schuldenlast van ruim 1,5 miljard euro (3,3 miljard gulden) teruggebracht.

Bestuursvoorzitter Tony Martin wilde vanochtend geen bijzonderheden geven over de activiteiten die voor verkoop in aanmerking komen. ,,We zijn met Merrill Lynch pas zo'n zes weken naar de mogelijkheden aan het kijken. Het is gewoon nog te vroeg om er iets over te zeggen.'' Behalve door de verkoop van activiteiten wil Vedior de schuld ook terugbrengen door een aandelenemissie. De uitgifte van nieuwe aandelen, waarvoor nog geen datum is geprikt, gaat mogelijk gepaard met een beursnotering in New York. Volgens Vedior moet de schuldenlast ,,minimaal gehalveerd worden''.

Een andere mogelijkheid, fuseren met een grote concurrent in de Verenigde Staten, is volgens Martin nog wel mogelijk, ,,maar behoort tot de minder waarschijnlijke optie''.

Pikant is dat de schuldenlast een rechtstreeks gevolg is van de acquisitie vorig jaar van het Britse uitzendconcern Select, dat 3,8 miljard gulden kostte. Zowel Martin als financieel directeur Zach Miles zijn van Select afkomstig. Martin is vanaf augustus de hoogste man nadat Gert Smit de verantwoordelijkheid had genomen voor de slechte prestatie van het aandeel. In zijn spoor vertrokken ook drie van de vijf commissarissen.

Vedior, door de overname van Select concurrent Randstad in omvang inmiddels voorbijgestreefd, maakte vanochtend een winst uit gewone bedrijfsuitoefening bekend van 18 miljoen euro (39,6 miljoen gulden), tegen 41 miljoen (90 miljoen gulden) een jaar eerder. Over de eerste negen maanden van dit jaar kwam de operationele winst uit op 26 miljoen euro, tegen 100 miljoen in 1999. Door de hoge rentebetalingen en belastingen belandde Vedior in het derde kwartaal uiteindelijk in de rode cijfers, met een verlies van 29 miljoen euro.

Vooral in Nederland en België heeft Vedior de winstgevendheid en de omzet zien teruglopen. Vedior Europe (Europa min Frankrijk) leverde in totaal een derde van de winst in en kwam uit op 10 miljoen euro. De winst van VediorBis (Frankrijk) steeg met 27 procent tot 28 miljoen, terwijl het resultaat van Select – de Britse acquisitie – met 40 procent groeide tot 51 miljoen. Pas in het komende jaar denkt Vedior dat de winstgevendheid van Europa weer gaat toenemen.