Rick Lazio versus de vrouw van de president

In New York strijden niet alleen Gore en Bush om het presidentschap, maar ook presidentsvrouw Hillary Clinton tegen de Republikein Rick Lazio om een plaats in de Senaat.

Eric Morse heeft vrijgenomen van zijn werk in het Witte Huis om campagne te voeren voor Hillary Rodham Clinton. De vrouw van de president probeert vandaag voor de staat New York in de Senaat te komen. ,,Ik ken Hillary Clinton persoonlijk en ik weet daarom dat zij geknipt is voor deze post'', zegt Morse die bij een stationsingang aan de 34ste Straat op Manhattan een bord omhooghoudt met daarop de namen van Gore, Lieberman en Hillary onder elkaar.

Het is spitsuur bij de ingang van de Long Island Railroad die forensen naar huis brengt. De supporters van Hillary's tegenstander, de Republikein Rick Lazio, houden ook borden omhoog en schreeuwen hun kelen schor. Voorbijgangers geven commentaar op de supporters, schreeuwen `Lazio' of `Hillary' of zijn boos dat ze worden lastiggevallen met folders en stickers.

Dennis Colatti werkt voor het internetbedrijf Kozmo.com. ,,Ik noem mezelf politiek onafhankelijk, maar bij deze verkiezingen stem ik in elk geval op Bush en Lazio'', zegt hij. ,,Wat heeft Hillary ooit voor New York gedaan? Haar ziektekostenplan van een paar jaar geleden zou op een financiële ramp zijn uitgedraaid en ze moet ook nog steeds uitleggen hoe ze op de goederentermijnmarkt in een paar weken tienduizenden dollars winst kon maken.''

De race om de Senaatszetel tussen Hillary en Lazio is spannend, hoewel de laatste peilingen enige voorsprong laten zien voor Hillary. Het zou uniek zijn als de vrouw van de zittende president een Senaatszetel zou veroveren, en dat in een staat waarin ze niet is opgegroeid en waar ze tot voor kort nooit heeft gewoond. Hillary heeft lang afgewacht. Haar oorspronkelijke tegenstander was Rudy Giuliani, de burgemeester van New York, maar hij trok zich dit voorjaar terug nadat bij hem prostaatkanker was geconstateerd. Rick Lazio nam zijn plaats in. Lazio zit al acht jaar als afgevaardigde in het Congres en zijn thuis is Long Island, het eiland ten oosten van Manhattan waar de wijken Brooklyn en Queens liggen maar ook een uitgestrekt suburbia en nog weer verder een gebied met de duurste buitenhuizen – de Hamptons.

Lazio eindigde gisteravond zijn campagne in Farmingdale op Long Island. Op het laatste moment besloot hij Manhattan niet meer aan te doen, zoals in zijn schema stond. ,,We vrezen dat hij niet meer komt'', zeiden zijn medewerkers toen hij meer dan een uur na het geplande tijdstip nog steeds niet was gearriveerd. De cameraploegen waren al vertrokken. Hillary bracht nog een laatste bezoek aan een bijeenkomst van vakbondsleden na een hele dag te hebben rondgetoerd in het noordwesten van de staat, dat zo'n vijfhonderd kilometer van de stad New York verwijderd ligt.

Het was gisteren voor beiden het einde van een bittere campagne die vaak ging over het Midden-Oosten en niet over kwesties in de staat New York. Beide kandidaten hopen de New-Yorkse joden achter zich te krijgen, een groep die twaalf procent van de staat uitmaakt.

Lazio verweet Hillary dat ze de vrouw van Arafat had gezoend, maar Hillary kwam terug met een foto van Lazio die Arafat lachend de hand schudt. Lazio zei dat Hillary geld had aangenomen van moslims en hij bracht dat in verband met de recente aanslag op de USS Cole in de Golf van Aden. Hillary op haar beurt heeft vaak gememoreerd dat Lazio de adjudant was van Newt Gingrich, de Republikeinse speaker van het Huis van Afgevaardigden die in 1998 roemloos het veld moest ruimen.

Zoals ook al acht jaar het geval is bij haar man, weet ook het optreden van Hillary een diepe afkeer op te wekken bij haar tegenstanders. ,,Ik kan geen reden bedenken om op haar te stemmen'', zegt Nancy Nash die op de hoek van de 34ste Straat en Seventh Avenue staat. ,,Ze doet me niets.'' Deborah Bonelli, die met een Lazio-bord over de stoep loopt, is nog uitgesprokener. ,,Ik walg van de acht jaar die we met de Clintons hebben gehad. Ze denken dat alle Amerikanen gek zijn.'' Bonelli zegt enveloppen met cheques te hebben opengemaakt voor de Lazio-campagne en ze bleken afkomstig te zijn uit het hele land. Mensen vertelden in begeleidende briefjes hoeveel hekel ze hebben aan Hillary. `Houd haar uit de Senaat', schreven ze volgens Bonelli.

    • Lucas Ligtenberg