Rechter wil verklaring Swaab in Clickfonds

De Amsterdamse rechtbank wil dat het openbaar ministerie alles in het werk stelt opdat hoofdverdachte E. Swaab uit het beursfraudeonderzoek (Operatie Clickfonds) deze week een verklaring aflegt. Dat bleek gisteren op de zitting waar twee ex-medewerkers van de effectenbanken Oudhof Effecten en Credit Suisse First Boston zich moesten verantwoorden. Justitie verdenkt hen ervan met effectenhandelaar Swaab onder één hoedje te hebben gespeeld. De twee zouden informatie over effectentransacties hebben doorgespeeld aan Swaab, die daardoor profijtelijke transacties kon doen. De winst daarop deelden ze.

Tijdens de rechtszaak kwamen veel vragen aan de orde die alleen Swaab zou kunnen beantwoorden. Justitie heeft hem nooit ondervraagd omdat hij is uitgeweken naar Zwitserland. Swaab heeft een Nederlands en een Zwitsers paspoort, en Zwitserland levert geen eigen burgers uit. Swaab heeft altijd gezegd dat hij slechts wil getuigen als het Nederlandse opsporingsbevel wordt ingetrokken.

Gisteren werd duidelijk dat hij wellicht toch een verklaring zou willen afleggen. Dat zou in Zwitserland moeten geburen of, onder vrijgeleide, in Nederland. Ook schriftelijke beantwoording van vragen zou een optie kunnen zijn. Morgen komt hierover meer duidelijkheid. Ook een medewerker van De Nederlandsche Bank moet dan komen getuigen, zo bepaalde de rechtbank.

De twee verdachten die gisteren terechtstonden ontkenden dat zij heimelijk afspraken over transacties zouden hebben gemaakt met Swaab. Het zou slechts om ,,een normaal informeel beleggingsclubje'' zijn gegaan. Volgens hen is er geen enkel bewijs waaruit omkoping blijkt.

Hard bewijs is wel aanwezig tegen Swaab zelf, liet officier van justitie H. de Graaff gisteren op de zitting doorschemeren. Volgens hem hebben ,,vier Duitse counterparts'' van de effectenhandelaar belastende verklaringen afgelegd waaruit zou blijken dat zij ,,vergoedingen hebben gekregen in ruil voor transacties.'' De rechtszaak tegen Swaab zelf , die het openbaar ministerie desnoods bij verstek wil voorbrengen, dient pas veel later.